Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.09.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE (LP-2)

Kanton Sarajevo

Grad Sarajevo. U toku jučerašnjeg dana u poslijepodnevnim satima zbog jake kiše bio je poplavaljen podvožnjak u naselju Buća Potok zbog čega je bio obustavljen saobraćaj na ovoj dionici puta. Iako je zbog čestog plavljenja navedenog podvožnjaka, nedavno ugrađena pumpna stanica za prikupljanje oborinske vode, prema saznanjima Općinske službe civilne zaštite Novi Grad, do plavljenja je došlo zbog toga što pumpna stanica još nije priključena na izvor napajanja električnom energijom (u toku je procedura odbrenja priključka od Elektrodistribucije Sarajevo).

POŽARI (LP – 3)

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju deponije smeća na lokalitetu Ravna Trešnja. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice.  Vatrogasna jedinica Đurđevik  imala je intervenciju na gašenju požara na drvenom objektu na lokalitetu Rajskog jezera u naselju Bašigovci. Požar je lokalizovan i ugašen.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS (LP – 19)

Tuzlanski mkanton

Općina Kalesija. „A“ tim za uklanjanje NUS-a FUCZ /KUCZ Tuzla obavljao je poslove na uklanjanju NUS-a na području općine Kalesija.

Tim ,,B“ za deminiranje FUCZ /KUCZ Tuzla, nastavio je proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ u naselju Seljublje na području općine Kalesija.

U protekla 24 sata prijavljen sljedeći pronalazak NUS-a: OSCZ Kalesija (ručne bombe zakopane u zemlji), OSCZ Srebrenik (NUS u magacinu MUP-a) i OSCZ Gradačac (RoB 4 kom.). Informacija o pronalasku NUS-a proslijeđena Tumu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Srednjo-bosanski kanton

OpćinaTravnik. Jedna prijava o postojanju NUS-a na lokalitetu  Voćnjak gdje je pronađena eksplozivna naprava.  Obavješten”A” tim Busovača i Tum za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE