Pripadnici FUCZ izvukli tijelo lovca iz minskog polja koji je nastradao u rejonu sela Čelebić u općini Livno

Pretpostavlja se da je stradali Mile Barbarić iz sela Kovačić kod Livna u jutarnjim satima (18.09.2016.) prilikom lova u predjelu Maksov vrh, iznad sela Čelebić u općini Livno, naišao na protivpješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu (PROM) koja se aktivirala nagazom ili potezom zatezne žice.

Pripadnici FUCZ, 18.09.2016. godine, izvukli su tijelo lovca iz minskog polja koji je istog dana nastradao u rejonu sela Čelebić u općini Livno, a dežurni ljekar Doma zdravlja u  Livnu konstatovao je smrt.

Pretpostavlja se da je stradali Mile Barbarić iz sela Kovačić kod Livna u jutarnjim satima tog dana, prilikom lova u predjelu Maksov vrh, iznad sela Čelebić u općini Livno, u neobilježenom dijelu minskog polja naišao na protivpješadijsku rasprskavajuću odskočnu minu (PROM) koja se aktivirala nagazom ili potezom zatezne žice.

Odmah nakon dojave o ovoj minskoj nesreći Stipe Bulića, vođe Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava FUCZ “Livno A”, dva deminerska tima FUCZ (“A” i “B” Livno),  policija i BIHMAC izašli su na teren.

Prilaženje nastradalom bilo je otežano jer je prethodno trebalo razminirati teren, kao i izvlačenje tijela iz vrlo rizične zone gdje su inače zaostala minska polja. Lokalitet nesreće bio je težak i nepristupačan teren na području mjesta Čelebića na granici između Livna i Bosanskog Grahova.

PROM je inače najopasnija protipješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.

Pored tijela pronađena je još jedna mina PMA-2 (pašteta) koja je razoružana.

S nastradalim je bila još jedna osoba udaljena dvjestotinjak metara, koja nije povrijeđena.

Obavljen je uviđaj na mjestu događaja a tijelo smrtno stradalog prevezeno u mrtvačnicu Kantonalne bolnice u Livnu gdje će biti obavljena obdukcija.