Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI 

Posavski kanrtin

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati:

–   Bosanski Brod —————­­­­­­­—————-             686 (pripremno stanje),

–   Bosanski Šamac —————————-             539 (pripremno stanje),

–   Orašje ——————————————            775 (pripremno sanje). 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 55 cm, jučer 56 cm (kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane iznosi 192 cm, (kritična tačka je 380 cm).

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,30 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 07,00 sati iznosio je 205 cm (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm). 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji jezera, rijeka i rječica na području Kantona su u opadanju, i nema opasnosti od izlijevanja iz svojih korita.

 Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 07:45 sati, iznosio je 203 cm, s trendom daljnjeg opadanja (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 207 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

POŽARI

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 12 (dvanaest) manjih  intervencija  i to: tri na gašenju zapaljenog otpada u kontejnerima,  jedna na gašenju manjeg požara u napuštenom objektu, jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka, četiri tehničke intervencije (dvije na otvaranju vrata u stambenim objektima, jedna na spuštanju povrijeđenog radnika sa građevinske skele i tri obezbeđenja sportskih događaja.

 Tuzlanski kanton

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je dvije intervencije na gašenju požara u naselju Vida gdje su gorjele dvije vikend kuće, te jedna intervencija na gašenju požara u naselju Vučkovići gdje je gorio pomoćni objekat.  

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Prnjavor, gdje je gorio objekat. Požar je ugašen.

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Vatrogasna jedinica općine Gornji Vakuf – Uskoplje imla je intervenciju na gašenju požara u gradskom području, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen. 

Zeničko-dobojski kanton 

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je tehničke intervencije na ispumpavanju vode iz poplavljenih stambenih objekata  u  mjestima Jelah polje i Piljužići. 

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Voda sa izvorišta Kruščica i dalje nije za piće, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe.

Općina Vitez. U općini Vitez na snazi je rudukcija vode sa izvorišta Ilidža.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog obilnih kišnih padavine došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Ključ. Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Vodosnabdijevanje  u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS 

Unskosanski kanton

Grad Bihać. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je službenu zabilješku  od Policijske stanice Bihać o pronalasku nepoznatog eksplozivnog sredstva u naselju Kulen Vakuf i naselju Sokolac, gdje je  pronađena tenkovska granata. 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Kantonalni operativni centr civilne zaštite primio je informaciju od  Policijske uprave  Široki Brijeg o pronalasku 35 komada streljiva nepoznatog porijekla. Eksplozivna sredstva su uskladišteno u Policijsku upravu  Široki Brijeg.

 O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, te za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva.

Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prisutna je na terenu, te je spremna da se odmah uključi u punom kapacitetu u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezanih za  potragu gore navedenih lica. 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE