Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.05.2019.godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Unsko-sanski kanton

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću u 08:00 sati, iznosio je 56 cm, jučer 58 cm (kritična tačka je 100 cm).

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati, iznosio je 199,36 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje od jučer, nivo vodostaja je isti. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

 

Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07:00 sati, iznosio je 209 cm i dalje je u opadanju (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji jezera, rijeka i rječica na području Kantona su u opadanju i nema opasnosti od izlijevanja iz svojih korita.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je u postepenom opadanju.

 

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka i svih vodenih tokova na području SBK-a su u stagnaciji ili opadanju.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 07:00 sati, iznosio je 207 cm, s trendom daljnjeg opadanja (jučer u isto vrijeme vodostaj je iznosio 221 cm), dok su redovne mjere obrane od poplava na 280 cm.

 

POŽARI

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara kotlovnce u privatnoj kući, u naselju Lukovo.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio stan u ul. Mile Budaka.

 

PROBLEMI U VODOSNABDIJEVANJU

 

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Voda sa izvorišta Kruščica i dalje nije za piće, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje iste.

Općina Vitez. Usljed obilnih kišnih padavina došlo je do zamučivanja izvorišta „Ilidža“, te se potrošačima i dalje preporučuje prokuhavanje iste.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać: Zbog obilnih kišnih padavine došlo je do povećane zamućenosti vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, te se potrošačima preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Grad Cazin: Voda sa izvorišta Stovrela ne može se koristiti za piće, a sa ostalih izvorišta obavezno je  prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Općina Bos. Petrovac: Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje prije upotrebe za piće.

Općina Ključ: Zbog padavina koje su prouzrokovale zamućenje vode korisnicima se preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

Vodosnabdijevanje  u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, te za Almirom Gluhićem iz Zavidovića, i nestalom Salihom Omerović.

Federalna uprava civilne zaštite, vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati se stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija uključi u nastavak potrage.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Mteoalarm. Federalni hidrometeorološki zavod  izdao je žuto upozorenje za područje Unsko-sanskog kantona, gdje se očekuje grmljavina.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE