Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.11.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–  od 16:15 do 18:00 sati, na Kozici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:30 do 19:30 sati, u Ilićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 18:30 do 19:30 sati, pored tvornice „Lasta“, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinca općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:15 do 20:10 sati, u naselju Zlate, gdje je gorjela trava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju  požara na lokalitetu Čojluk, gdje je gorjela deponija piljevine.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara krova barake, u naselju Radakovo.

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u ulici Put mira, gdje je gorio dimnjak,
  • u naselju Selište, gdje je gorio krov na stambenoj zgradi.

 

Kanton 10

Grad Livno. Dana 18.11.2018. godine u 18:00 sati, na predjelu B.Glava došlo je do

požara otvorenog prostora. Gorjela je suha trava i nisko rastinje na nepristupačnom terenu. Pripadnici vatrogasne jedinice Livno i vatrogasnog društva Livno i Šumarije pratili su situaciju na terenu. Požar se sam ugasio u večernjim satima. 

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u podrumu privatnog stambenog objekta, u naselju Dijaci. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gračanica: Vatrogasna jedinica općine Gračanica imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • lovačka kuća u naselju Piskavica,
  • pomoćni objekat, u naselju Stjepan Polje. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Gradačac: Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog dalekovodnog stuba, u naselju Srnice Gornje. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije, od čega  jednu na gašenju trave i niskog rastinja,  jednu na gašenju el. instalacija, jednu na gašenju dimnjaka i jednu na gašenju zapaljene štale.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju na gašenju požara od 16:30 do 17:30 sati, u ulici Prvomajska, gdje je gorio krov na kući. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 18:55 do 20:15 sati, u mjestu Kumarice, gdje je gorjela kuća. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Srednjobosanki kanton

Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Stare Bile, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu dva puta tjedno u donji bazen u Ahmićima te dva puta u Bukve, a DVD Vitez dva puta tjedno u Putkoviće i dva puta tjedno u Ahmiće.

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

 

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je CRVENO upozorenje za područje Hercegovine i jugozapadnog područja Bosne, za vremenski interval 19.11.2018. 22:00 sati do 21.11.2018. 03:00 sati, zbog obilnih padavina.

Prognozirana akumulirana količina padavina se kreće između 40 i 80 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 120 litara.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE