Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.11.2018.godine, do 10:00 sati

POTRESI     

 

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Sinoć oko 23:30 sati registriran je zemljotres sa magnitudom 3,5 stepeni Rihtera i intenzitetom od 5 stepeni Merkalijeve skale, sa epicentrom na teritoriji Bosanskog Grahova. Zemljotres ovog intenziteta ne može izazvati štete na objektima, a stanovništvo ga može osjetiti.

 

POŽARI        

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

–  od 08:55 do 09:05 sati u Centru II gorio otpad,

–  od 17:05 do 17:45 sati u ul. K.Katarine gorio stan,

–  od 19:55 do 20:10 sati u Sjevernom Logoru gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

–  od 13:50 do 14:20 sati u Dračevu gorjela trava i nisko rastinje,

–  od 14:25 do 14:50 sati na Modriču gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinca općine Konjic imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:15 do 12:20 sati u Sarajevskoj ulici gorio dimnjak,

– od 16:42 do 19:45 sati u mjestu Pokojište gorjela šuma i nisko rastinje. Izgorjelo je oko 4 ha šume. Iako je požar ugašen, zbog jakog vjetra postoji mogućnost ponovnog  aktiviranja, pa su pripadnici PVJ Konjic u pripravnosti i obilaze teren.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju  šumskog požara u mjestu Gora. Požar je ugašen. Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je materijalna šteta na šumskom dobru.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kojšino, gdje je gorjela divlja deponija smeća. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik  imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Mustafići. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju trave i niskog rastinja.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude.  Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara od 18:20 do 19:30 sati na obiteljskoj kući u mjestu Podledinac, gdje je došlo do zapaljenja dimnjaka. Povrijeđenih nije bilo, a pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vrtoče od 18:00 do 21:00 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE