Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 12:00 do12:50 sati, u Ortiješu gorio automobil,

– od 20:45 do 21:30 sati, na Bišća polju gorio otpad,

– od 03:30 do 03:50 sati, u Vukovarskoj ulici gorio otpad.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 20:00 do 22:00 sati, u mjestu Sobač, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Liješnica, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje  intervencije na gašenju požara i to: jednu na gašenju manjeg požara u kladionici,  jednu na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvanaest lokacija na području općina Domaljevac – Šamac, Ilijaš, Ključ, Busovača, Novi Grad, Fojnica, Teočak, Sapna, Kalinovik, Travnik i grada Goražda timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su 13 eksplozivnih sredstava i na licu mjesta uništili 4 eksplozivna sredstva.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Iz Operativnog centra CZ Konjic stigla je informacija  da je uspješno okončana potraga za ženskom osobom, čiji je nestanak prijavljen 17.10.2019. godine u 20:15 sati. Žena je pronađena živa i zdrava, a za njom su tragali uposlenici Službe za  CZ i Vatrogastvo Općine Konjic, GSS Konjic  i mještani.

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE