Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.10.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je dvije manje intervencije, i to: na gašenju manjeg dijala zapaljenog krova i na gašenju zapaljenog automobila u ulici Porodice Ribar, u naselju Hrasno.

ZARAZNE BOLESTI KOD ŽIVOTINJA

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Prema informaciji od općinske službe Olovo, ukupan broj zaražene stoke – ovce na bolest „Plavi jezik“ iznosi 30 grla, na prostoru cijele općine kod raznih vlasnika. Situaciju na terenu prati nadležna inspekcija i JU Veterinarska stanica Olovo.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Novi Grad. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a i to: od policijske stanice Novi Grad, da je u ulici Viteška, pronađena jedna ručna bomba. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje NUS-a FUCZ, koji će navedeni NUS uklonuti u toku današnjeg dana.

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ obavljao je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a na području općine Banovići.

Općina Kalesija. Timovi za deminiranje FUCZ Tuzla i Orašje nastavili su proces deminiranja na zadacima „Duge njive“, u naselju Seljublje.

Srednjo-bosanski kanton

U protekla 24 sata, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. U gradu Gornjem Vakufu prijavljen je pronalazak 6 kom. ručnih bombi i 70 kom. municija 7,62 mm.

Općina Vitez. U mjestu Novaci prijavljen je pronalazak nepoznatog NUS-a.

O zaprimljenim informacijama – prijavama obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čitluk. Nestala osoba Grgo Ćorić (86 godina) iz sela Tepčići, čiji je nestanak prijavljen dana, 17.10.2016. godine u 23:00 sati, pronađen je živ i zdrav, jučer ujutro 18.10.2016. godine, oko 04:00 sati, u mjestu Žitomislići. Time je završena potraga GSS-a Široki Brijeg, HGSS-a Čitluk, HGSS-a Mostar, prijatelja, lovaca i rodbine, ukupno oko 70 ljudi, koji su tražili nestalog cijelu noć.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE