Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

 

 POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 11:25 do 12:15 sati, u Baćevićama gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:06 do 12:40 sati, u Vrapćićima gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 18:20 do  19:30 sati u Stanojevićima, gdje je  gorjelo rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 23:00 do 01:10 sati u Služnju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica Grada Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: na pomoćnom objektu-štala u naselju Donje Dubrave i zapaljeni dimnjak na kući u naselju Djedino. Požari su ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u centru Kalesije. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na  gašenju požara u mjestu Kalibunar, gdje su gorjela drva pored ulaza u zgradu. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica Grada Visoko imala je intervenciju na zapaljenoj peći za  centralno grijanje, kao i na cijevima za grijanje koje su pukle u podrumskoj prostoji kuće u naselju  Topuzovo Polje. Požar je ugašen, odstranjen je gorivi materijal, a vlasniku su date upute o daljem postupanju.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog automobila.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na osam lokacija na području općina Busovača, Zavidovići, Vogošća, Drvar i gradova Široki Brijeg i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava  uklonili su 24 eksplozivna sredstva, 1080 komada pješadijske municije i 2 kom. metak 20 mm.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE