Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine Bužim, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:30 do 15:30 sati, u mjestu Čava, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i šuma. Požar su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Devetak, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica, imala je dvije intervencije na gasenju požara, i to:

– u naselju Miričina, gdje je gorjela štala i sijeno, i

– požar na putničkom motornom vozilu, u mjestu Gračanica.

Požari su ugašeni.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 13:25 do 14.00 sati, u naselju Karašebeš, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, i

– od 14:00 do 17:30 sati, na Gorancima, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara,  i to:

– od 09:25 do 10:05 sati, u Gabela polju, gdje su gorjeli trava i biljni otpad,

– od 13:20 do 13.45 sati, u Višićima, gdje je gorio biljni otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara, od 17:30 do 19:00 sati, u Kručevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara  u mjestu Veljaci, u vremenu od 13:20 do 14:25 sati, gdje se vršilo kontrolirano paljenje korova na površini od oko 2.000 m². Požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Tihaljina, od 15,00 sati, gdje je gorjela suha trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Požar je ugašen u 18:00 sati. Opožareno oko 2.000 m², i

– uz cestu Ledinac, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom od 16:10 do 18:30 sati.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara u Turčinovićima, gdje su gorjeli otpad, trava i nisko rastinje. Požar su gasila 3 vatrogasca s jednim vozilom, u vremenu od 20:15 do 21:20 sati. Ugrožene bile štale. Opožarena površina od oko 1.000 m².

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je veću intervenciju dana, 17.09.2019. godine, od 14:04 sati,  na gašenju požara u proizvodnoj hali u krugu kasarne Rajlovac Oružanih snaga BiH. U gašenju je učestvovalo 28 vatrogasaca sa devet vatrogasnih vozila. Požar je lokalizovan u 14:37 sati, a ugašen u 18:24 sati. Povrijeđenih nije bilo dok je pričinjena znatna materijalna šteta.

Još su imali četiri intervencije manjeg inteziteta, od čega: dvije na gašenju napuštenih devastiranih objekata i dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. DVD-e Stari Vitez, i dalje dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u naselje Ahmići, a DVD-e Vitez jednom sedmično u naselje M. Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na 6 lokacija na području općine Kalesija, i gradova: Mostar, Visoko, Gračanica, Gradačac i Goražde, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstva, 37 komada pješačke municije, te 12 komada lovačke municije i 140 komada eksplozivnih punjenja.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE