Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.09.2019.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je četiri intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 12:10 do 14:40 sati,  između naselja Gubavica i Pijesci , gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 13:15 do 16:50 sati, u Baćevićima, gdje je gorjela trava,
  • od 18:50 do 19:30 sati, u Dolini sunca, gdje je gorio otpadni materijal, te
  • od 19:55 do 20:40 sati, u Ortiješu, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je šest intervencija na gašenju požara  i to:

  • od 08:50 do 09:40 sati, u Gabeli, gdje je gorjela veća količina biljnog otpada,
  • od 11:45 do 12:30 sati, u Sjekoštaku, gdje je gorjela trava i rastinje oko plastenika,
  • od 14:05 do 14:50 sati, u Ševaš polju, gdje je gorjela trava i rastinje.
  • od 17:00 do 17:35 sati, na Adi, gdje je gorio otpadni materijal,
  • također od 17:50 do 18:25 sati, na Adi, gdje je gorio otpadni materijal, te
  • od 20:50 do 21:40 sati, u Gabeli, gdje je gorjela veća količina biljnog otpada.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara  u vremenu od 11:30 do 13:10 sati, u mjestu Klobuk, gdje je gorio otpadni materijal. Požar su gasila četiri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju od 16:00 do 17:50 sati, u mjestu Krenica, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju u ulici Alije Izetbegovića, na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, je imala dvije intervencije, na magistralnom putu Kalesija-Sapna, gdje je gorjelo nisko rastinje, te u mjestu Vukovije Gornje, gdje je gorio pomoćni objekat. Požari su ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara stambenog objekta, u naselju Čaklovići. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su šest manjih intervencija i to: jednu na gašenju požara otpadnog materijala, jednu na gašenju požara niskog rastinja, dvije na gašenju zapaljenih šupa, jednu nakon dojave o manjem požaru u stanu, te jedno obezbjeđenje na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Kanton 10

Općina Glamoč. Vatrogasna jedinica Komunalnog poduzeća, imala je intervenciju na gašenju stambenog objekta, u mjestu Hasići, u vremenu od 08:20 do 10:00 sati.

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad, imala je intervenciju na gašenju požara trave, u mjestu Vinci, u vremenu od 15:30 do 18:00 sati.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na 5 lokacija na području općina, Hadžića i Ilijaša, te gradova Zenice i Gračanice, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivna sredstva, 37 komada pješačke municije,1 metak 20mm i veče količine pirotehničkih sredstava.

 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite, i dalje je u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE