Pripadnici FUCZ uspješno deaktivirali i uništili četiri aviobombe koje su pronađene na gradilištu kod RTV doma u Sarajevu

Bombe su uništene na poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava na području planine Bjelašnice, nakon što su ih prethodno pripadnici FUCZ uspješno deaktivirali. Pronađene bombe su iz 1944. godine, a riječ je o avionskim bombama GP 100 MK4 engleske proizvodnje, velike razorne moći, težine 453 kg (1.000 libri). Ukupna masa ove četiri aviobombe bila je dvije tone sa 640 kilograma eksploziva. Ove bombe su predstavljale veliku opasnost za građane stambenih objekata u rejonu RTV doma, a na sreću deaktivirane su na mjestu pronalaska. FUCZ i dalje nastavlja ovakve i slične aktivnosti s ciljem što sigurnijeg života stanovnika na području FBiH.

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u prošli petak uništili su sve četiri aviobombe koje su nedavno pronađene na gradilištu novog tržnog centra u blizini RTV doma u Sarajevu.

Bombe su uništene na poligonu za uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava na području planine Bjelašnice, nakon što su ih prethodno pripadnici FUCZ uspješno deaktivirali.

Operacija transporta avibombi iz Sarajeva, na lokaciju koja se nalazi oko 45 km jugozapadno od Sarajeva, započela je u ranim jutarnjim satima (oko 4:00 sata) u petak, i to rutom: Igmanska ulica (općina Vogošća) – autoput Sarajevo zapad – Tarčin – petlja Tarčin te kroz naselje Tarčin (općina Hadžići) do poligona za uništavanje.

Nekoliko sati poslije, u skladu sa operativnim planom, pripadnici FUCZ-a, uz podršku MUP-a Kantona Sarajevo i Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo, uništili su ove bombe van naseljenih mjesta na poligonu, bez ikakvih posljedica.

Prethodno su iz FUCZ-a saopćenjem pozvali građane koji žive ili se za vrijeme ove operacije zadese u ovom području da se pridržavaju uputstava ovlaštenih policijskih službenika i pripadnika civilne zaštite kako ne bi ugrozili vlastitu sigurnost i sigurnost operacije.
Pronađene bombe su iz 1944. godine, a riječ je o avionskim bombama GP 100 MK4 engleske proizvodnje velike razorne moći, težine 453 kg (1.000 libri). Ukupna masa ove četiri aviobombe bila je dvije tone sa 640 kilograma eksploziva. Pretpostavlja se da su Britanci i njihovi saveznici za vrijeme Drugog svjetskog rata bombardovali ovaj dio Sarajeva prilikom povlačenja njemačkih snaga s juga. U ovom dijelu glavnog grada BiH tada se nalazila pretovarna željeznička stanica Alipašin most koja je bila meta bombardovanja.

Prva aviobomba na gradilišta kod RTV doma u Sarajevu pronađena je 5., druga 7., treća 10., a četvrta 11. septembra ove godine.

Ove bombe su predstavljale veliku opasnost za građane stambenih objekata u rejonu RTV doma, a na sreću deaktivirane su na mjestu pronalaska.

FUCZ i dalje nastavlja s uklanjanjem i uništavanjem eksplozivnih sredstava s ciljem što sigurnijeg života stanovnika na području FBiH.