Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.08.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 18.08.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2.170 uzoraka, od kojih je 318 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 67 osoba na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja registrovano je 37 novozaraženih osoba. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 177 osoba, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 148 osoba.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirano je 5.720 osoba, od kojih je 1.837 pozitivno, dok su 1.696 osobe izliječene, te 105 osoba umrlo, a 36 osoba je aktivno.

Kanton 10

Dana, 18.08.2021. godine, testirano je 64 osoba na Covid-19, a prema rezultatima testiranja 39 osoba je pozitivno na Covid-19.

 POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Japića Brdo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Donja Trmošnja, Novo Naselje i Okreč, gdjeje gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Ključ. Vatrogasna jedinica općine Ključ imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Točina, gdje je gorjela trava.

 Zapadnohercegovački kanton

Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:00 do 11:00 sati, 2 vatrogasaca s 1 vozilom gasili su požar u mjestu Gornji Mamići, gdje je gorio otpad na divljoj deponiji. Opožarena je manja površina,

– od 16:50 do 17:25 sati, 2 vatrogasaca s 1 vozilom  gasili su požar u Širokom Brijegu na lokalitetu Zavoznik. Gorjela je trava. Opožareno je oko 2.000 m² površine,

– od 19:40 do 21:30 sati, 3 vatrogasaca s 1 vozilom  gasili su požar u mjestu Crnač na lokalitetu Crnačka Ladina (koji je aktivan od 14.8.). Gori šuma, nisko raslinje i trava. Požar je lokaliziran ali je i dalje aktivan.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju od 23:35 do 01:00 sati, gdje su 2 vatrogasca s 1 vozilom, gasili požar u mjestu Šipovača. Gorjela je  trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 1.000 m² površine.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju od 14:50 do 16:40 sati, gdje su 2 vatrogasca s 1 vozilom gasili požar u mjestu Dragićina u polju. Gorjela je hrastova šuma i trava. Opožareno je oko 10.000 m² površine.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervenciju na gašenju požara od 20:10 do 22:20 sati, gdje su 6 vatrogasca s 2 vozila gasili  požar u mjestu Vašarovići. Gorjela je  trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 15.000 m² površine.

 Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci teritorijalne vatrogasne  jedinice Travnik imali su intervencije na gašenju požara u mjestu Ovčarevo i Bilići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požari su ugašeni.

Općina Gornji Vakuf- Uskoplje. Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice Gornji Vakuf- Uskoplje imali su intervenciju na gašenju požara  u mjestu Bojska, gdje je gorjela privatna kuća. Požar je ugašen.

Općina Bugojno: Vatrogasci vatrogasnog društva općine Bugojno imali su  intervencije na gašenju požara u mjestima: Glavice, Karadže, Zanesovići i Kopčić, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Općina Busovača. Vatrogasci Vatrogasnog društva Busovača imali su intervenciju na gašenju požara  u gradskoj zoni, gdje je gorio otpad uz električni stub. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice općine Jajce imali su intervencije na gašenju požara u naselju Kuprešani, gdje je gorio otpad, te jednu intervenciju u mjestu Ćusina, gdje je gorjela suha trava. Požari su ugašeni.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:31 sati gorilo nisko rastinje na planini Čabulji,prati se stanje na terenu,

– od 11:35 do 15:15 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje u Malom polju,

– od 12:01 do 16:25 sati, gdje je gorjelo nisko rastinje u Bučićima,

– od 18:16 do 19:00 sati, gdje je gorjelo visoko rastinje na Rudniku,

-o d 19:05 do 20:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Gornjoj Jasenici,

– od 23:55 do 01:20 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u G.Jasenici.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:50 do 12:40 sati, u Trebižatu gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:45 do 13:30 sati, u Tasovčićima gdje je gorio otpad i rastinje,

– od 13:35 do 14:15 sati,na Bobanovu selu gdje je gorjela trava, otpad i nisko rastinje,

– od 14:00 do 14:35 sati, u Gabela Polju gdje je gorjela trska,

– od 14:25 do 15:40 sati,u Strugama gdje je gorjela šuma, trava i otpad,

– od 17:25 do 18:00 sati,u Dretelju gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 17:35 do 18:10 sati,u Gnjilištima gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara u: Gradničima, Odacima, Čalićima i Služnju gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Stolac. Na području općine Stolac još je aktivan požar na lokaciji Derani. Vatra ne prijeti kućama. Na terenu su pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

U 23:00 sati, ugašen je požar na lokalitetu Kvanj-Dolovi. Izgorilo je oko 100 ha trave, niskog i visokog rastinja.

Općina Jablanica. Jutrošnjim izviđanjem terena na požarištu Komadinovo vrelo-Plasa nisu uočene požarne tačke. Stanje na terenu će se pratiti i narednih dana, kako bi se moglo djelovati u slučaju pojave eventualnih požarnih tačaka.

 Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju u mjestu Novalićima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju u mjestu Gornja Tuzla gdje je gorjelo nisko rastinje.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervencije na gašenju požara u mjestu Rosulje pored firme Inox Ajanović, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini  15 dunuma i sendvič paneli cca 100 m3, na objektu je prouzrokovana veća materijalna šteta, te jednu intervenciju u mjestu Ljetinić gdje je gorjelo nisko rastinje na površini cca 20 dunuma. Požari su ugašeni.

 Bosansko-podrinjski kanton

 Grad Goražde. Vatrogasna jedinica grada Goražde imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Mensuda Baića Baje u naselju Vitkovići, gdje su gorjele podrumske prostorije u stambenoj zgradi. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su dvanaest manjih intervencija i to: pet na gašenju otpada u kontejneru, tri na  gašenje trave i niskog rastinja, te  jednu tehničku intervenciju i tri obezbjeđenja.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 18.08.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 18.08.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE  

 Unsko-sanski kanton

 Općina Sanski Most.  Trafo stanica  Modra 1 je u prekidu od 23:00 sati zbog kvara.

Općina Velika Kladuša.  Trafo stanica Polje 1 u prekidu od 18:11 sati zbog kvara.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje mogu iznositi od 32°C i 34°C.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR