Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.432 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 46 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 394 osoba.

– Ukupno izliječena 992 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde

Informacija iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom (COVID-19) na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19. Dana 18.06.2020. godine uzorkovan je materijal za testiranje kod 3 osobe. Prema informacijama koje smo dobili iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde rezultati se očekuju tokom dana.

 Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most osam lica pozitivni su na korona virus, pet novih testiranih lica.

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalazi se osam pacijenata, pozitivnih na korona virus šest, a za dva pacijenta se čekaju rezultati testa.

 

 POŽARI 

 Srednjo-bosanski kanton

 Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imla je intervenciju na gašenju požara  u samostanu časnih sestara u Malom Selu, gdje je gorjela elektroinstalacija. Intervencija je trajala od 21:30 do 22:20. Materijalne štete nije bilo.

Zeničko-dobojski kanton

 Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Kotlanice, gdje je gorio stambeni objekat.  Prouzrokovana je materijalna šteta na krovu objekta, povrijeđenih lica nije bilo. U gašenju požara  učestvovalo je 5 vatrogasaca i 5 mještana.

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina  imala je dvije manje intervencije, u mjestu Ćoralići, gdje je gorio otpad i u mjestu Slatina gdje je gorjelo sijeno.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 18:45 do 19:50 sati,  u Višićima, kod Tresane, gdje je gorio otpad i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je tri intervenciju na gašenju požara u mjestu Zorićevina, gdje je gorio građevinski stroj na kojem je pričinjena manja materijalna šteta.

 

KLIZANJE TLA

 Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Dana 18.6.2020. godine u nasejlu Pasci na parceli u vlasništvu Željke Jahić došlo je do pokretanja klizišta. Prijava je proslijeđenja službi civilne zaštite Grada Tuzla na dalje postupanje a stranka je upućena da podnese zahtjev za izlazak geologa na lice mjesta radi utvrđivanja stanja.

 ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarst a za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 18.6.2020. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području općina Travnik, Vogošća, Živinice, Novi Travnik i gradova Mostar i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su jedanaest eksplozivnih sredstava, jednu protivpješadijsku minu i trideset četiri komada municije.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE