Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 19./20.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

FEDERACIJA BiH: 1.493 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 46 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 455 osoba.

– Ukupno izliječena 992 osoba.

 

Unsko-sanski kanton

Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać nalazi se osam pacijenata, od čega je šest pozitivnih na korona virus, a za dva pacijenta se čekaju rezultati testa.

 

Kanton 10

Zavod za javno zdravstvo Kantona 10. Jučer su obavljena testiranja za dva uzorka na korona virus i oba su negativna.

 

POŽARI  

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Radnička, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.  Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tri manje intervencije na gašenju požara.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Gorice imalo je intervenciju na gašenju požara u kom je gorjela suha trava na površini od oko 0,5 ha. Požar su gasila četiri vatrogasca s jednim vozilom.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarst a za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 19.6.2020. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti  meteoalarm za veći dio Federacije Bosne i Hercegovine zbog očekivane grmljavine.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE