Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.06.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO FEDERACIJE BiH

FEDERACIJA BiH: 1.404 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 45 umrlih osoba.

– Ukupno aktivnih 368 osoba.

– Ukupno izliječena 991 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde

Informacija iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde, da trenutno nema aktivno zaraženih osoba koronavirusom na području BPK-a Goražde, a do sada su 23 osobe oporavljene od COVID-19.

Dana, 17.06.2020.godine, uzorkovan je materijal za testiranje kod 3 osobe. Iz JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde informacija, da rezultate očekuju u toku dana.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Prema podacima epidemiološke službe Doma zdravlja Sanski Most osam lica je pozitivno su na koronavirus, dok se za 6 novo testiranih lica čekaju rezultati  testa.

Grad Bihać. Na Infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, nalazi se šest pacijenata pozitivnih na koronavirus, dok se za dva pacijenta čekaju rezultati testa.

 

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara  zapaljenih starih guma u napuštenom objektu, u Ul. 18. Hrvatske brigade. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Čurukovića put, gdje je gorio elektro ormar u stanu. Požar je ugašen.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 17.06.2020. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac, Živinice i Mobilna: Srebrenik.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općine Velika Kladuša, te gradova Gračanica i Goražde, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 3 eksplozivna sredstva i 34 komada streljiva.

 

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod za danas je izdao Žuti meteoalarm za područje centralne i istočne Bosne, zbog očekivane grmljavine.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE