Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.03.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je   intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka na stambenom objektu, u mjestu Karića sokak.

Općina Velika Kladuša. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je  intervenciju u ul. Cazinska od 17:36 do 19:15 sati, gdje je došlo do požara na motornom putničkom vozilu (smješteno u garaži). Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar je gasilo pet vatrogasaca sa dva vozila.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:50 do 19:20 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava.  

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:19 do 12:32 sati, u blizini mjesta Turija, gdje je gorjela šuma.

Općina Prozor/Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor/Rama, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:10 do 14:30 sati, u naselju Paljike, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Donja Orahovica. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Miljanovci i Šahbazi. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naseljima Rosulje i Vijenac. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu u ul. Vukovarska. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio dimnjak na privatnom stambenom objektu u naselju Zenuni. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda, imala je intervenciju od 15:20 do 16:33 sati, na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje i bjelogorična šuma, na lokalitetu Jelah MZ-a Goražde II. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je devet intervencija na gašenju trave i niskog rastinja.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora od 17:10 sati, na lokalitetu Vučipolje (dio brda Oštrc), gdje su na teren izišla tri vatrogasca i jedan uposlenik šumarije sa dva vatrogasna vozila. Opožareno je cca 3 dunuma suhe trave i niske borove šume. Intervencija na gašenju završena je u 20:30 sati.

Općina Ljubuški. Profesionalna vatrogasna jedinica imala je intervenciju na gašenju požara otvorenog prostora na lokalitetu Plantaža. Opožareno je cca jedan dunum trave i niskog rastinja. U intervenciji gašenja sudjelovala su tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Intervencija gašenja trajala je od 22:35 do 23:00 sati.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Klopče, gdje su gorjele stare auto gume,

– u Vardištu, gdje je gorio dimnjak na kući,

– u mjestu Gornja Mutnica, gdje je gorjela trava i nisko  rastinje,

– u Vardištu, gdje je gorjela garaža.

Općina Kakanj. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervencije, na gašenju požara trave i niskog rastinja u naseljima: Brus, Modrinje i Kraljeva Sutjeska (dvije intervencije), te na lokalitetu Željeznička stanica, gdje je gorio dimnjak.

Općina Visoko. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Visoko, imala intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u naseljima: Kozarci (MZ Zimča), i Paljika (MZ Rosuljle). Požari su ugašeni.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travik imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Guvna, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, te

– u mjestu Kokošari, gdje je gorjela  suha trava i nisko rastinje.

Požari su ugašeni.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je dvije intervencije na gašenju požara , i to:

– u gradskom području, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, te

– u gradskom području, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi.

Požari su ugašeni.

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

– u mjestu Gusti Grab, gdje je gorjela šuma

– u mjestu Kaćuni Nezerovići, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje, te

– u mjestu Granice, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Požari su ugašeni.

 

SNIJEŽNE PADAVINE

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni. Saobraćaj se odvijao bez zastoja i vanrednih ograničenja.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na dionicama putnih pravaca: Bihać-Bosanski Petrovac, Bihać-Bosanska-Krupa i Bihać-Cazin-Velika Kladuša.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA  

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 18.03.2019. godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok je odgovarao kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Živinice, Mobilna: Kalesija.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. Na lokalitetu Mali Mošunj, pronađena je ručna bomba.

Općina Travnik. Na lokalitetu stara cesta, prema tunelu, pronađen je nepoznato eksplozivno sredstvo.

Općina Busovača. Na lokalitetu Milavice (kod repetitora), pronađena je ručna bomba, kao i na lokalitetu Milavice Polje, pronađen jedan komad – PMR-2.

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je jučer prijavu od  Policijske stanice Ilidža, da su u ulici Tuneli br.43, pronađene dvije tenkovske granate.

 

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedena ubojna sredstva preuzeli u toku dana.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE