Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 16:55 do 17:20 sati, u Raštanima, gdje je gorjelo rastinje,

– od 21:45 do 22:40 sati, u Gnojnicama, gdje je gorjela trava.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je ćetiri intervencija na gašenju požara i to:

– od 16:40 do 17:20 sati, u Strugama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:00 do 18:20 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 18:40 do 19:00 sati, u Tasovčićima, gdje je gorjela trava na dvije lokacije,

– od 06:25 sati, u zgradi „Autoherca“, na Autobuskoj stanici, došlo je do požara uzrokovanog grijanjem unutar pregradnog zida. Vatrogasci su na  terenu, intervencija je još u toku.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju od 13:15 do 14:20 sati na gašenju požara u Međugorju, gdje je  gorjela smreka, trava i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Profesionalna vatrogasna jedinica Gračanica je imala intervenciju na gašenju požara na kotlovnici pilane „Džambo“ u naselju Donja Lohinja.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasci iz općine Ljubuški  ugasili su požar u mjestu Studenci. Požar je izbio oko 16:30, a ugašen je u 18:30 sati. Izgorjelo je oko 5-6 duluma trave i trske, drugih šteta nije bilo.

NAGOMILAVANJE LEDA NA KOMUNIKACIJAMA

Zeničko-dobojski kanton

Saobraćaj se odvija usporeno na većini putnih pravaca bez zastoja. Sve magistralne i regionalne ceste su prohodne bez zastoja.  Zbog niskih temperatura moguće je mjestimično formiranje poledice na kolovozu, a posebno na dionicama u planinskim predjelima, kao i mostovima i prilazima tunelima. Ekipe putnih službi  su na terenu, svi putni pravci se redovno održavaju i posipaju abrazivnim materijalom.

Unsko-sanski kanton

Svi  magistralni i regionalni putevi na području  Kantona su prohodni, ali se saobraćaj odvija otežano zbog ugaženog snijega i leda na kolovozima. Vjetar stvara sniježne nanose na putnom pravcu Ripač- Bosanski Petrovac-Lanište. Zbog lošeg stanja na kolovozu i čestih saobraćajnih nezgoda ne preporučuje se kretanje dionicom magistralnog puta M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina.

Kanton Sarajevo

Zimska služba KJKP Rad je angažirana na čišćenju posipanju saobraćajnica u cilju sprječavanja poledice. Na terenu je 49 specijaliziranih vozila i 150 radnika.  Ulice 1. 2.  prioriteta su očišćene, dok je u toku čišćenje ulica 3. i 4. prioriteta na području četiri gradske općine, gdje je ovo preduzeće i zaduženo za održavanje saobraćajnica.

Iz KJKP Gras saopšteno je da se gradski saobraćaj odvija uglavnom po planu. Manjih problema je bilo zbog poledice u padinskim dijelovima grada, ali sve linije na kojima vozi ovo preduzeće su u funkciji.

Preduzeće Centrotrans – gradski saobraćaj se, na linijama koje pokriva ovo preduzeće, odvija po utvrđenom planu.

Bosansko-podrinjski kanton

Svi magistralni i regionalni putni pravci na području kanotna su prohodni. Saobraćaj se odvija otežano zbog poledice po kolovozu i snijega čija visina iznosi od 5 do 15 centimetara.

Hercegovačko-neretvanski kanton

U Hercegovini se prometuje po pretežno suhom kolovozu. Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima upozorava se na mjestimično ugažen snijeg i poledicu na kolovozu, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova. Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

Srednjobosanski kanton

Saobraćaj na području Srednjobosanskog kantona se odvija otežano po klizavim i snijegom prekrivenim saobraćanicama.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 19.01.2017 godine,  odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje i Lukavac. Na lokalitetu Živinice odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka, dok se na lokalitetu Mobilna: Kladanj ne može ocijeniti.

SAOBRAĆAJNI UDESI U ŽELJEZNIČKOM SAOBRAĆAJU

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. U toku jučerašnjeg dana, oko 12,30 sati, u mjestu Uroža kod Srebrenika, poginuo je radnik „Željeznica Federacije BiH“, kada ga je udarila lokomotiva koja se kretala prugom na relaciji Tuzla – Bosanska Bijela. Uviđaj na licu mjesta obavili su pripadnici PU Srebrenik.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informaciju o pronalasku NUS-a i to:

– od strane građanina prijava o pronalasku neeksplodirane minobacačke granate 120 mm, kod mosta u Bijeloj,

– od strane rukovodioca na iskopavanju jame Radača, na Gorancima,  prispio je zahtjev za detekciju jame.

O navedenom obavješten je Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

Hercegovačko-neretvanski kanton

Odsjek civilne zaštite grada Mostara je, preko Kantonalne uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK, zatražio od Federalne Uprave civilne zaštite angažman i pomoć pri uklanjanju boca acetilena sa plantaže vinove loze u Željuši. Prema posljednjim informacijama iz preduzeća „Hepok“ d.d. Mostar, na navedeni lokalitet je tokom jučerašnjeg dana izašao inspektor MUP-a HNK, Odjela za zaštitu od požara i eksplozija, te nakon uviđajnih radnji, nadležne u preduzeću „Hepok“, izvijestio da će im dostaviti pismeno rješenje sa mjerama, uputama i načinom zaštite i osiguranja lica mjesta, sve do pronalaska adekvatnog i konačnog rješenja za sigurno uklanjanje navedenih boca. Lice mjesta i dalje osigurava patrola policije Policijske stanice Mostar Sjever.

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Kanton 10.

Dana 17.01.2017. godine, oko 09:00 sati, otišao je od kuće B.M. rođen 1960.godine i od tada se vodi kao nestao. Dana 19.01.2017.godine, u 17:00 sati, obavještena je GSS K10, koja je odmah po dojavi krenula u potragu. Potraga je prekinuta u 19:30 i nastavila se danas. U potrazi učestvuju GSSUBiH, MUP Livno, Specijalna policija K10, GSS K10 Livno i mještani.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina.  I jučer je na rijeci Neretvi, u periodu od 13:00 do 18:00 sati, nastavljena potraga za nestalom osobom F.D.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

METEOALRAM

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO UPOZORENJE za područje centralne, istočne i zapadne Bosne zbog niskih temperatura zraka, za period od 21. do 23. 01.2017.godine. U područjima bez magle ili niskih oblaka očekuju se temperature od -15 do -10 °C, a u područjima sa dugotrajnom maglom od -9 do -5°C.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE