Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Travnik, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Đikin sokak, gdje je gorio dinjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Hrast, gdje je gorio dinjak na stambenoj zgradi. Požar je ugašen.

Općina Bugojno. Vatrogasci DVD-e Bugojno, imali su intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Porič, gdje je gorio dinjak na privatnoj kući. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:21 do 14:35 sati, u Zagrebačkoj ulici, gdje je gorio dimnjak,

– od 16:41 do 17:15 sati, na Bulevaru, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo,

– od 20:18 do 20:50 sati, u Dubrovačkoj ulici, gdje je gorio dimnjak, te

– od 23:15 do 23:40 sati, na Bijelom Brijegu, gdje je također gorio dimnjak.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka u mjestu Irac.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je dvije veće intervencije na gašenju požara, i to:

jučer u 12:28 sati, u naselju Gornje Mrakovo (općina Ilijaš), intervencija na gašenju krova kuće. U gašenju je učestvovalo 6 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 13:26 sati, a ugašen u 15:20 sati. Povrijeđenih lica nije bilo.

– noćas u 03:25 sati, u ul. Tešanjska br.11 (općina Centar), intervencija na gašenju napuštenog objekta u koji se smjestilo nekoliko migranata. U gašenju je učestvovalo 10 vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 03:35 sati, a ugašen u 05:14 sati. Pričinjena je velika materijalna šteta, a povrijeđenih lica nije bilo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu, u naselju Bjelavići. Nije bilo povrijeđenih. Pričinjena je manja materijalna šteta. Požar je ugašen.

 

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 81, Ivan Sedlo 54, Han Pijesak 34, Livno 33, Bugojno 32, Gradačac 31, Čemerno 28, Bihać 26, Mrkonjić Grad 25, Zenica 24, Jajce 21, Sanski Most i Sokolac 20, Banja Luka 18, Sarajevo 17, Rudo 12, Bosanski Novi 11, Gacko 6.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bjelašnica 9,  Ivan Sedlo 4, Neum 1.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Na području općine Konjic od ranih jutarnjih sati štab CZ-e rukovodi akcijama zaštite i spašavanja.

U toku jučerašnjeg dana pročišćene su sljedeće komunikacije: Gorica, Podhum, Prijeslop, Hasanovići, Barmiš, Herići, Vrtići i Bukovlje.

Također, u toku dana stabilizirala se situacija sa napajanjem električne energije. Bez električne energije su još uvijek naselja Lukomir i Čuhović.

Općina Jablanica. Za danas je planiran nastavak čišćenja lokalnih puteva za zaseok Drinovci i Lokva u MZ-e Slatina, te u MZ-e Glogošnica i Doljani, kao i nastavak čišćenja gradskih ulica.

Općina Prozor-Rama. U toku jučerašnjeg dana, odsjek Civilne zaštite, organizirao je akciju čišćenja i odvoza snijega sa gradskih ulica i javnih površina. U akciju su osim djelatnika Civilne zaštite, bili uključeni vatrogasci DVD-e Rama, kao i ljudstvo i mehanizacija JP „Vodograd“, te mnogi građani. Akcija čišćenja nastavljena je i danas.

 

Srednjobosanski kanton

Na području kantona Središnja Bosna otežano se prometuje na svim putnim pravcima

 

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Zbog snijega otežano se prometuje na svim pravcima. Do udaljenih naselja uz velike napore se probijaju ekipe koje vrše redovno čisćenje snijega jer su napadale veće količine snijega, a snijeg još uvijek pada.

 

Kanton 10

Ceste su pokrivene snijegom i ledom od  2 do 10cm.

Ekipe zimskih službi su na terenu te vrše čišćenje i posipanje kolnika.

 

Promet je otežan na pravceima: Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Prisika-Tomislavgrad-Šuica, Bosanski Petrovac-Drvar, Livno-Kupres, Livno-Mrkonjić Grad, i Tomislavgrad-Boričani.

 

Prema informacijama općinskih službi CZ-e lokalne ceste su većinom prohodne. Vjetar povremeno stvara snježne nanose.

 

Općina Kupres. Prema informaciji općinske služe CZ-e Kupres,  lokalni put Kupres-Vukovsko je neprohodan.

 

Općina Drvar. U općini Drvar lokalne ceste se čiste po dojavi.

 

Visina snijega na području Kantona 10 iznosi cca 40 cm, u Tomislavgradu do 70cm, u Livnu 33 cm, te  Kupresu, Bosanskom Grahovu, Glamoču i Drvaru.

 

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno na svim glavnim putnim pravcima bez zastoja. Magistralni, regionalni i lokalni putevi I kategorije su prohodni i očišćeni, saobraćaj se teže odvija na lokalnim nekategorisanim putevima na višim predjelima, registrovana su manja kašnjenja i prekidi autobuskih saobraćajnih linija na pojedinim lokalitetima općina u visinskim predjelima.

 

Zapadnohercegovački kanton

Zbog loših vremenskih uvjeta do daljnjeg je obustavljen promet za  vozila preko 3,5 t na dionici puta R-419 Rakitno-Blidinje.

Prometuje se po mokrim ili djelomično vlažnim i skliskim kolnicima.
ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 17.12.2018.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Lukavac. Kvalitet zraka za dan 17.12.2018.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e i Bukinje.

Kvalitet zraka za dan 17.12.2018.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Živinice i Mobilna: Banovići.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 03.12. do 09.12.2018. godine, na području Kantona Sarajevo, ukupno je prijavljeno 85 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, i to: 21 Enterocolitis ac. (enterokolitis), 25 Herpes zoster (šindre), 9 Nosocomial infections (bolničke infekcije), 2 Toxiinfektio al. (trovanje hranom), 5 Angina streptoc. (strepnokokna angina),    2 Tbc (tuberkuloza), 17 Scabies (šuga), 1 Erysipelas (erizipel, crveni vjetar), 2 Parotitis epidemica (zaušnjaci), 1 Scarlatina (šarlah).

U istom periodu je prijavljeno 2465 slučajeva ARI (akutnih respiratornih infekcija) i 437 slučajeva ILI (bolesti sličnih gripi).

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine informacija da je sionoć od 18:00 sati, naselje Buturović polje, općina Konjic bez napona.

 

Iz Javnog  poduzeća  Elektro-privreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne doznajemo da je  jučer od 15:00 sati, bez napona dio Doljana i Risovca.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača. Na lokalitetu Selište pronađena je više komada sitne municije. Prijava o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena je uposlenicima  Federalne uprave civilne zaštite.       

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Građanin je prijavio pronalazak nepoznatog eksplozivnog sredstva na lokalitetu Jasenice.

Grad Mostar. Iz Uprave Policije Mostar – Odjel PEZ-a, stigla je prijava o pronalsku eksplozivnog sredstva koji je potom pohranjen u skladište.

Prijave su po prijemu proslijeđene uposlenicima  Federalne uprave civilne zaštite.       

 

O S T A L O

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Dana, 17.12.2018.godine, započete su pripremne aktivnosti za izvođenje vježbe traganja, spašavanja i evakuacije u zimskim uslovima „Bjelašnica 2018“.

Danas, 18.12.2018.godine, u toku je realizacija vježbe prema pripremljenom scenariju, a koji se odnosi na spašavanje grupe od 8 planinara nestalih na širem području planine Bjelašnica.

Ovo je planska vježba koja se provodi jednom godišnje u okviru civilno-vojne saradnje sa Oružanim snagama BiH.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za cijelo područje Federacije BiH, osim područja Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog niskih temperatura do – 6 °C.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE