Pripadnici FUCZ transportovali do Bihaća migrante i pripadnike GSS-a koji su ih jučer pronašli na planini Plješevici

Zajedno sa timovima FUCZ krenula je i mehanizacija gradskog komunalnog preduzeća iz Bihaća koja je probijala i čistila put od snijega prema lokaciji na kojoj su se nalazili migranti i pripadnici GSS-a kako bi ih što prije prevezli do Bihaća. Dvije osobe nisu željele da budu evakuisane te su ostale u šumskoj kućici do dolaska policije. Migranti su uspješno i za kratko vrijeme predati radnicima Doma zdravlja Bihać koji su im pružili potrebnu medicinsku pomoć, jer su dva migranta bila sa promrzlinama opasnim po život, a druga dva pothlađena ali ne i životno ugrožena.

Dva tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa dva vozila noćas u jedan sat poslije ponoći, uspješno su transportovali osam osoba sa lokacije Pršine uvale ispod Plješevice, i to četiri migranta i četiri pripadnika Gorske službe spašavanja FBiH (GSS FBiH) – stanice Bihać.

Prethodno su, nakon cjelodnevne potrage, pripadnici GSS-a pronašli šest izgubljenih migranata koji su u subotu zalutali na planini Plješevici kod Bihaća, ali ih nisu mogli transportovati do grada zbog nedostatka adekvatnih vozila i loših vremenskih uvjeta pa su ostali s njima u šumskoj kući do dolaska timova FUCZ sa vozilima, od kojih je prethodno zatražena pomoć. Dvije osobe nisu željele da budu evakuisane te su ostale u šumskoj kućici do dolaska policije.

Zajedno sa timovima FUCZ i radnicima Crvenog krsta krenula je i mehanizacija gradskog komunalnog preduzeća iz Bihaća koja je probijala i čistila put od snijega prema lokaciji na kojoj su se nalazili migranti i pripadnici GSS-a kako bi ih što prije prevezli do Bihaća.

Uspješno su i za kratko vrijeme transportovani do Bihaća i predati radnicima Doma zdravlja koji su im pružili potrebnu medicinsku pomoć, jer su dva migranta bila sa promrzlinama opasnim po život, a druga dva pothlađena ali ne i životno ugrožena.

Gorska služba spašavanja iz Bihaća od subote je u potrazi za migrantima na planini Plješevici, nakon što su dobili poziv od Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) da se grupa migranata nalazi negdje na planini Plješevici. Prije ove grupe pronašli su još 20 migranata i vratili ih u Bihać.