Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.12.2018.godine, do 10:00 sati

SNJEŽNE PADAVINE       

 Visina snijega u 07 sati (cm): Ivan Sedlo 53, Han Pijesak i Livno 37, Bugojno 34, Gradačac i Tuzla 31, Čemerno i Mrkonjić Grad 29, Bihać 28, Bijeljina i Zenica 27, Srebrenica 26, Foča i Jajce 25, Doboj, Sanski Most i Sokolac 24, Višegrad 21, Banja Luka 20, Sarajevo 18, Bosanski Novi i Rudo 15, Prijedor 14, Gacko 6.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Na vanrednoj telefonskoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite, dana 16.12.2018. godine, donesena je Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, uslijed obilnih padavina snijega na području Općina Konjic i Jablanica, te će ista biti upućena Vladi Kantona na usvajanje.

U općinama Konjic i Jablanica od 15.12.2018. godine, na snazi su Odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće, izazvane obilnim snježnim padavinama, koje su zahvatile općinu Konjic i Jablanicu dana 14 i 15.12.2018.god.

Općina Konjic. Na sastanku Štaba civilne zaštite općine Konjic i Kolegija direktora Osnovnih škola i direktora Srednje škole Konjic, donesena je Odluka da se neće održati nastava u školama 17. i 18.12.2018. godine, a u skladu sa Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Konjic.

Štab civilne zaštite općine Konjic od ranih jutarnjih sati rukovodi akcijama zaštite i spašavanja na području općine Konjic. Putne komunikacije koje su toku jučerašnjeg  dana očišćene od snježnih nanosa su sljedeće: Gorani, Oteležani, Parsovići, Stojkovići, Bulatovići, Ribići, Kanjina, Turija, Nevizdraci, Boždarevići, Bolobani, Višnjevice, Jasenik, Galjevo, Homolje, Repovica, Džepi-Vrdolje, Zagorice-Suhi Do, Krnjići, Jošanica, Prevlje, Lađanica, Ribari, Biskup, Luka-Doljani, Gaj, Ježepresina, Grušča i Pirići.                                        Što se tiče napajanja električnom energijom situacija je stabilizovana.

Od 14:30 do 18:00 sati, izvršena je evakuacija starije žene (koja je bila u jako lošem zdravstvenom stanju) iz mjesta Gorica do najbliže zdravstvene ustanove. Evakuaciju su izvršili pripadnici Službe za civilnu zaštitu i vatrogastvo općine Konjic i članovi GSS-a, stanica Konjic, sa terenskim vozilom , specijalnim UTV vozilom i motornim sanjkama za snijeg.

Općina Jablanica. Općinski štab Civilne zaštite je, zbog nepovoljnih sigurnosnih uslova uzrokovanih velikim snježnim padavinama, te  otežanog  kretanja vozila i pješaka na području Općine Jablanica, donio Odluku o obustavljanju nastave u JU Osnovna škola „Suljo Čilić“ Jablanica, JU Srednja škola „Jablanica“ i JU Dječje obdanište „Pčelica“ Jablanica u dane ponedjeljak i utorak (17. i 18.12. 2018. godine).

Stanje na području Općine Jablanica danas je bez značajnijih promjena u odnosu na prethodni izvještaj. Mehanizacija je angažovana na čišćenju lokalnih puteva, a prema planu čišćenja, uz određene korekcije uzrokovane teškim uslovima na terenu i uz par kvarova mehanizacije, koji su u međuvremenu otklonjeni.

Radnici Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvarova na elektromreži za prekojezerska sela i podprenjska sela, dok je otklonjen kvar na dalekovodu za Gonje Paprasko.

Trenutno bez napajanja el. energijom su: Krstac, Gradac, Dobrigošće, Čeharski vrh , Bukov Pod, te više zaseoka na platou Risovac.

Prozor-Rama. Na području Općine Prozor-Rama visina snijega je oko 40 cm, nema većih problema u odvijanju saobraćaja. 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. U općini Gornji Vakuf-Uskoplje, zbog snijega otežano se saobraća na svim  putnim pravcima. Do udaljenih naselja uz velike napore se probijaju  se ekipe koje vrše redovno čisćenje snijega, jer su napadale veće količine snijega, a snijeg još uvijek pada. 

Bosansko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Visina snijega koji je padao preko vikenda u nižim dijelovima iznosi oko 10 cm, dok visina snijega u područjima sa većom nadmorskom visinom iznosi 40 cm. Svi važniji putni pravci su prohodni. Padom temperature sa nedjelje na ponedjeljak, došlo je do stvaranja poledice na određenim dijelovima kolovoza, što usporava odvijanje saobraćaja. Takođe na pješačkim površinama utabani snijeg se pretvorio u poledicu, te predstavlja probleme pri kretanju pješaka.

Općina Pale u Federacije BiH. Snijeg  koji je padao proteklih dana nije prouzrokovao veće probleme. Saobraćaj se odvija otežano zbog ugaženog snijega i leda na kolovozu.

Autobusi koji se obračaju na pravcu  Goražde – Prača i Sarajevo, krenuli su na vrijeme bez kašnjenja. Lokalni putevi se čiste po prioritetima. Visina snijega iznosi oko 30 cm u urbanom dijelu općine dok u višim predjelima iznosi i do 50cm.

Općina  Foča u Federacije BiH. Na osnovu informacija prikupljenih u posljednjih 72 sata, na području općine Foča zabilježena je pojava novih sniježnih padavina, tako da je ukupna visina snijega u pojedinim dijelovima općine dostigla visinu do 50 cm. Nove sniježne padavine nisu uticale na prohodnost magistralnih puteva na području Općine, međutim postoje problemi u čišćenju lokalnih (nekategorisanih) putnih pravaca. Najteže stanje je u Mjesnoj zajednici Jabuka, gdje je i visina snijega najveća. Očekuje se da će „Goraždeputevi“ d.d. Goražde, nakon okončanja čišćenja magistralnog puta M-18.1., biti angažovani i na području ove mjesne zajednice. U drugim mjesnim zajednicama stanje je nešto povoljnije obzirom da je i visina snijega niža i kreće se oko 20 cm.

Kanton Sarajevo

KJKP RAD: Saobraćajnice I  II prioriteta za koje su i zaduženi su ošišćene, dok su trenutno radi na čišćenje i uklanjanju snijega sa saobraćajnica III i IV prioriteta, ali problem prilikom čišćenja predstavljaju parkirana vozila. Na čišćenju i uklanjanju snijega sa saobraćajnica  angažovano je 40 specijalnih vozila i 50 radnika na ručnom raščišćavanju. Također, se vrši i mašinsko uklanjanje snijega sa šetnica.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta (magistralni put M-5) na ulazu u Ključ, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila  jednom saobraćajnom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija usporeno na svim glavnim putnim  pravcima bez zastoja. Magistralni, regionalni i lokalni putevi I kategorije su prohodni i očišćeni, saobraćaj se teže odvija na lokalnim nekategorisanim putevima na višim predjelima, registrovana su manja kašnjenja i prekidi autobuskih saobraćajnih linija  na pojedinim lokalitetima općina u visinskim predjelima. Zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica. Na ovom putnom pravcu saobraća se usporeno. Snabdijevanje električnom energijom i vodim je uredno. Telekomunikacioni saobraćaj je u funkciji. Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

POŽARI       

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u u ul. Mikelje Tešića, gdje su gorjele podrumske prostorije. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Gornje Živinice, gdje je gorio privatni stambeni objekat. Požar je  ugašen. 

Zeničko-dobojski kanton

Općina zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u selu Hajdarevići, gdje je gorio dimnjak i dio krovne konstrukcije, te jednu tehničku intervenciju na regionalnom putu Zavidovići – Olovo, gdje su uklonili drvo sa puta. 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvara na mreži bez napajanja el.energijom su naselja Ravne i Šarica.

Općina Konjic. Zbog kvara na mreži bez napajanja el.energijom je dio sela Lukomir.

Općina Jablanica. Zbog kvara na mreži bez napajanja el. energijom su: Krstac, Gradac, Dobrigošće, Čeharski vrh i Bukov Pod i dio Risovca. 

Kanton Sarajevo

Elektrodistribucija Sarajevo. Snabdijevanje potrošača električnom energijom na području Kantona Sarajevo je uredno, osim pojedinih područja koja su bila planski isključena zbog izvođenja neophodnih radova na održavanju energetskim postrojenjima. 

Srednjo-bosanski kanton

Snabdijevanje potrošača električnom enertgijom na području Kantona je uredno , osim u općinama gdje se vrši  plansko isključivanje elektro mreže usljed  radova na redovnom   održavanju elektro mreže. 

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Gorska služba spašavanja Bihać je u subotu 15.12.2018. godine,  bila obavještena od kolega Gorske službe spašavanja  Republike Hrvatske, da se  jedna grupa migranata izgubila na planini Plješavica.GSS Bihać je u nedelju u posljepodnevnim satima pronašla jednu grupu migranata,  koja je priistala da se vrati u grad. Druga grupa od šest migranata od kojih su dvojica zbog promrzlina bili u jako teškom stanju, a pronađeni su u 19.15. sati. U akciju spašavanja ove grupe migranata uključeno je bilo i preduzeće „Komrad“ Bihać, koje izvršilo čišćenje planinskog puta, te uposlenici  Federalne uprave civilne zaštite, koji su u 01.30 sati,  dana 17.12. 2018, godine,  izvršili transport migranata  u Dom zdravlja Bihać, od kojih su  dvojica migranta odbili da se vrate, o čemu je obaviještena Granična policija Bosne i Hercegovine. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm za područje: Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Kantona 10 i Tuzlanskog kantona zbog elementarno niskih temperatura.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE