Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.12.2018.godine, do 10:00 sati

SNJEŽNE PADAVINE

 

BIHAMK

Zbog niskih temperatura kolovozi su mjestimično zaleđeni i klizavi ovoga jutra. Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, pa je za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna upotreba lanaca na putnim pravcima Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Tarčin-Konjic.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Izdvajamo putne pravce: Tomislavgrad-Šujica, Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić Grad.

Na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja, za teretna vozila preporuka je upotreba lanaca.

I na putevima u nižim predjelima kolovoz je zasniježen, izuzev dionica u južnim krajevima gdje se saobraća po mokrom kolovozu.

 Od 09:00 sati, otvorena je dionica puta R-419 Rakitno – Blidinje, samo za putnička vozila.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V), izmjenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraćaj preusmjerava na regionalni put R-445 Nemila-Zenica.

Na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog radova na mostu na ulazu u Bugojno, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 7 tona i preusmjeren na magistralni put preko Travnika i Donjeg Vakufa. Ostala vozila na ovom lokalitetu saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t. na GP Izačić.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Zbog radova u Hrvatskoj i dalje je zatvoren GP Bosanski Novi-Dvor.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 75; Ivan Sedlo 60; Livno 42; Han Pijesak 39;  Bugojno, Tuzla 37; Mrkonjić Grad, Bijeljina 35; Bihać 34; Gradačac 33; Čemerno 32; Banja Luka, Sanski Most, Sokolac, Srebrenica 27; Sarajevo-Bjelave 25; Bosanski Novi 20; Čemerno 32; Rudo 17; Gacko 7; Bileća 3.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Načelnik općine, na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na cijelom području općine Konjic, uslijed obilnih sniježnih padavina.

Snijeg koji je neprestano padao u protekla 24 sata  u većem dijelu općine imao je za posljedicu prekid putnih komunikacija, te prekid u napajanju električnom energijom i telefonskim vezama.

Mehanizacija  sa kojom raspolažu u  općini Konjic raspoređena je po prioritetima .Većina putnih komunikacija je očišćena i prohodna, a čišćenje snijega na ostalim putnim komunikacijama nastaviće se i danas.

U popodnevnim satima većina kvarova na elektro mreži-dalekovodima je sanirana .

Pripadnici PVJ Konjic intervenisali su na rezanju i uklanjanju stabala sa saobraćajnica  na Drecelju, Zlatrgovini, Vrabču, u Trešanici i na Orašju.

 

Općina Jablanica. Načelnik općine,  na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite, donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na cijelom području općine Jablanica, uslijed obilnih sniježnih padavina.

 Iz Općinske službe civilne zaštite, izvještavaju da je visina snijega u Jablanici oko 50 cm. Mnoge putne komunikacije u ovoj opštini  su neprohodne, više naselja je ostalo bez napajanja el. energijom.

U toku prethodnog dana u više navrata je dolazilo do zastoja na magistralnom putu M 17, a nešto duži zastoj se dogodio na lokalitetu Donje Jablanice.

Za danas je planirano čišćenje lokalnih puteva u više pravaca kao što su Podprenjska sela i Prekojezerska sela: Slatina, Čehari, Zlate, Gornje Paprasko, Macići, Čivelj, Gornje Paprasko 2, Krstac, te više zaseoka u MZ Doljani i zaseoke na platou Risovac.

 

Općina Prozor-Rama. Na području općine Prozor Rame, visina snijega je oko 70 cm i zasad nemaju informacije o većim problemima u općini

 

Kanton Sarajevo

KJKP RAD: Saobraćajnice I i II prioriteta su očišćene, kao i dio ulica III i IV prioriteta. U toku dana čisti će se ulice III i IV prioriteta. Na terenu je trenutno angažovano 60 specijalizovanih vozila i 140 radnika na ručnom čišćenju snijega. Sve ulice kojima se kreću autobuske, trolejbuske i tramvajske linije su očišćene od snijega i prohodne.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni.

Zbog radova na rekonstrukciji mosta (magistralni put M-5) na ulazu u Ključ saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila  jednom saobraćajnom trakom.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na graničnom prelazu Izačić, zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 tona.

 

Zeničko-dobojski kanton

Zeničko-dobojski kanton, zahvaćen je obilnim sniježnim padavinama i za sada nema  većih problema. Glavni putni pravci  se redovno čiste i posipaju posipnim materijalom, i pored toga ima ugaženog snijega na putevima, kao i mjestimično poledice, što usporava i otežava saobraćanje.

Što se tiče Grada Zenice, nedovoljno su očišćeni putni pravci u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama, kao i sporedne ulice u Gradu i trotoari. Pješaćke staze su utabane i tokom noći došlo je formiranja poledice što ukazuje na mogućnost pada i lomova.

Sa zgrada i kuća dolazi do padanja velike količine snijega koji se nagomilao na krovovima, pa se stanovništvo upozorava da obrati dodatnu pažnju na svoje kretanje.

Na području Grada Zenice, najteže je na području Klopča, Pehara, Talami, Donja i i Gornja Gračanica, Vraca jer su te mjesne zajednice u višim predjelima, tako da saobraćanje putničkim vozilima je na granici mogučeg.

U ostalim općinama Kantona, najteže je na području Olova i Vareša gdje je pala veća količina snijega, tako da je pristup selima na području ovih općina dodatno otežan.

Visina sniježnog pokrivača po općinama na području Kantona iznosi kako slijedi: Breza 50 cm, Doboj-jug 50 cm, Kakanj 50 cm, Maglaj 40 cm, Olovo 55 cm, Tešanj 50 cm, Usora 50 cm, Vareš 50 cm, Visoko 50 cm, Zavidovići 50 cm, Zenica 45 cm i Žepče 50 cm.  Za Ponedjeljak su najavljene nove sniježne padavine.

 

Kanton 10

Na području Kantona, vladaju nepovoljni vremenski uvjeti za promet vozila. Ceste su zaleđene i prekrivene snijegom od 2 do 5 cm. Prema informacijama zimskih službi trenutno nema zatvorenih prometnica. Ekipe zimskih službi redovito vrše čišćenje i posipanje kolnika. Puno teža situacija je na lokalnim prometnicama gdje su mnoga sela prometno odsječena od općinskih središta. Nemamo dojava od stanovništva da je netko životno ugrožen.

 

POŽARI       

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac,  imala je intervenciju na gašenju požara na privatnom stambenom objektu (kuća) u naselju Gnojnica. Požar je ugašen.

  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:15 do 21:15 sati, u stanu u  ul. Kralja Zvonimira, gdje je gorila veš mašina.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE MREŽE

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz JP-a EP BiH (Javnog preduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine) i iz JP EP HZHB (Javnog  preduzeća  Elektro-privreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne)  izvještavaju da je zbog kvarova na dalekovodima trenutno bez napajanja el. energijom:

Općina Konjic. Naselja, Goransko polje, Bijela, Lukomir i Idbar.

Općina Jablanica. Naselja, Hudusko, Bukov pod, Gornje Paprasko, Krstac, Gradac, Šaricfa, Klisac, Dobrigošće i tunel Crnaja.

Općina Prozor-Rama. Naselja, Kute, Šćipe i Here.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm područje Unsko-sanskog i Kantona Sarajevo, zbog minimalnih temperatura do -5 stepeni Celzija.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE