Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.12.2018.godine, do 10:00 sati

SNJEŽNE PADAVINE

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 71; Ivan Sedlo 54; Livno 44; Bugojno 40; Mrkonjić Grad 37; Han Pijesak, Tuzla 32; Bihać 31; Gradačac 30; Banja Luka, Sanski Most 29; Doboj 28; Bijeljina 25; Foča 23; Sarajevo-Bjelave 22; Bosanski Novi, Sokolac, Srebrenica 21; Prijedor 20; Čemerno 12; Višegrad 11; Rudo 6; Gacko 3.

 

BIHAMK

Zbog intenzivnih sniježnih padavine i mjestimično jačih udara vjetra koji stvara sniježne nanose, ne preporučuje se putovanje bez veće potrebe. Također, policija će iz saobraćaja isključivati vozila koja nemaju odgovarajuću zimsku opremu.

Na području Romanije na putnom pravcu Sarajevo-Rogatica na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila.

Na ostalim dionicama koje prolaze preko planinskih prevoja, obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

I na putevima u nižim predjelima kolovoz je zasniježen, izuzev dionica u južnim krajevima gdje se saobraća po mokrom kolovozu.

Na putevima u jugozapadnim krajevima dodatne poteškoće stvara jak vjetar koji formira sniježne nanose. Izdvajamo putne pravce Livno-Bosansko Grahovo-Strmica, Livno-Kupres i Livno-Mrkonjić Grad.

Vozačima na svim dionicama savjetujemo oprezniju vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na GP Izačić-Ličko Petrovo Selo zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko 7,5 t.

 

Kanton 10

Na području Kantona u protekla 24 sata palo je od 50-70 cm novog snijega. Sve prometnice loklnog karatera su zatvorene za promet. Regionalne i magistralne prometnice se čiste i na njima dolazi do povremenih zastoja. Prema izvještaju „Cesta“ d.d. visina snijega na prometnicama je od 10 do 40 cm. Preporučuje se vozačima da ne kreću na put dok ne dođe do stabiliziranje vremenskih prilika.

 

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano zbog ugaženog snijega na kolovozu. Na dionicama koje prolaze preko prijevoja Ripački klanac, Lanište i Oštrelj obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

 

Zeničko-dobojski kanton

U toku dana i noći 14./15.12.2018.godine, područje Zeničko-dobojskog kantona je zahvaćeno obilnim sniježnim padavinama i za sada nema nekih većih problema. Glavni putni pravci se redovno čiste i posipaju posipnim materijalom, ali ipak ima ugaženog snijega na putevima, kao i mjestimično poledice, što usporava i otežava saobraćaj. Visina sniježnog pokrivača po općinama na području Kantona iznosi: Breza 50 cm, Doboj-jug 50 cm, Kakanj 50 cm, Maglaj 40 cm, Olovo 55 cm, Tešanj 50 cm, Usora 50 cm, Vareš 50 cm, Visoko 50 cm, Zavidovići 50 cm, Zenica 45 cm i Žepče 50 cm.

 

Tuzlanski kanton

U toku poslednja dva dana snijeg na području TK-a napadao visine 30-50 cm. Saobraćaj se odvija dosta teško i usporeno. Kilometarske kolone sinoć su se formirmirane zbog zastoja u Previlama. U visinskim dijelovima grada Tuzla GSP je skratio linije za Pasce do škole  i Obodnice do Doknja.

Kanton Sarajevo

KJKP RAD: Saobraćajnice 1. i 2. prioriteta u Kantonu Sarajevo su prohodne i na održavanju prohodnosti istih u službi je 56 vozila i 132 radnika na ručnom raščišćavanju.

POŽARI       

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju  dimnjaka u mjestu Bijela Ploča.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Donje Ravne, gdje je došlo do požara na objektu obrtničke stolarske radnje. Požar je ugašen, nije bilo povrijeđenih lica, a nastupila je materijalna šteta. Po izjavi vlasnika, do požara je došlo usljed njegove nepažnje.

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo imala je u 00,55 sati intervenciju u naselju Dolovi, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu,  garaži. Tom prilikom, u potpunosti je izgorjelo putničko motorno vozilo koje se nalazilo u njoj.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara: stambeni objekat-kuća u Moluhama i podrum kuće u naselju Plane.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada  Bihaća  imala intervenciju u ulici Ribićkih ljiljana, gdje je gorjelo smeće u napuštenoj zgradi.

  

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od  20:10 do 21:10 sati u naselju Zalik, gdje je gorio dimnjak.

 

Tehničke intervencije vatrogasaca

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je tehničku intervenciju u Prijedorskoj ulici, gdje su vršili  uklanjanje stabla koje je palo na putničko motorno vozilo.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je u 22,15 sati tehničku intervenciju u mjestu Moševac, gdje su vršili izvlačenje unesrećenog iz vozila koje je sletjelo sa puta.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je tehničku intervenciju u mjestu Zelenjak, gdje je putničko motorno vozilo udarilo u stub i zapalilo se. Na vozilu je pričinjena totalna materijalna šteta. Vozač je zadobio lakše tjelesne povrede.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE ILI VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Zbog snijega, sinoć od 01:00 sata u prekidu je 20 kV dalekovod Oštra Luka. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za cijelo područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih snježnih padavina, čija visina može iznositi i do 20 cm, kao i kišnih padavina u Hercegovini koje će iznositi od 20 do 40 l/m2.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE