Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.12.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI    

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Vatrogasna jedinica općine Olovo imala je intervenciju na gašenju putničkog motornog vozila i garaže, u naselju Dolovi. Požar su gasili mještani i vatrogasci sa jednim vatrogasnim vozilom. Nije bilo povrijeđenih, a pričinjena je materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju u 13:55 sati, u ulici Hajrudina Šabanije br.28, na gašenju prostorije u napuštenom stambenom objektu, gdje su u gašenju učestvovale dvije ekipe vatrogasaca. Požar je lokalizovan u 14:05 sati. 

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju sijena, u mjestu Kruševica. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u Gornjoj Kalesiji. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 09:35 do 10:05 sati, u ul. Kralja Zvonimira, gdje je gorio otpad,
  • od 16:20 do 17:00 sati, u ul. Blajburških žrtava, gdje je gorjela porodična kuća,
  • od 17:05 do 17:55 sati, na Sretnicama, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

SNIJEŽNE PADAVINE

 

Kanton Sarajevo

KJKP RAD: Saobraćajnice 1. i 2. prioriteta u Kantonu Sarajevo su prohodne i na održavanju prohodnosti angažovano je 56 vozila i 132 radnika na ručnom raščišćavanju. Preostale saobraćajnice će se čistiti nakon prestanka padavina.

Unsko-sanski kanton

Svi magistralni i regionalni putevi na području ovog Kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano zbog ugaženog snijega na kolovozu kojeg ima oko 5 cm.

Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona saobraćaj se odvija  otežano i usporeno zbog snijega koji pada i zadržava na kolovozu na svim putnim pravcima bez zastoja. Firme koje su zadužene za zimsko održavanje su na terenu i vrše čišćenje.

Kanton 10

Tokom noći, na području Kantona 10 počeo je padati snijeg, te i dalje pada. Visina snijega se kreće od 20 cm do 50 cm. Magistralne i regionalne ceste su prohodne. Zimske službe vrše čišćenje i posipanje cesta pijeskom i solju.

Zapadnohercegovački kanton

Saobraća  se otežano po mokrim i snijegom pokrivenim cestama.

Zbog niskih temperatura upozoravaju se vozači na moguću poledicu na cestama u gorju, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunela i preko mostova.

 

Bosanko-podrinjski kanton

Grad Goražde. Visina snijega koji je počeo da pada u noći sa četvrtka na petak 13.12.2018. u Gradu iznosi 5 cm, dok visina snijega u pojedinim dijelovima sa većom nadmorskom visinom MZ-a: Orahovice, Kraboriš, Osječani, Ilovača i Berič iznosi i do 30 cm. Magistralni, regionalni i dio lokalnih puteva su prohodni za vožnju, dok su nekategorisani putevi neprohodni.

Općina Pale u Federaciji BiH. Snijeg koji je počeo da pada u toku noći sa četvratka na petak  nije prouzrokovao veće poteškoće. Ekipe zimske operative su na terenu i rade na čišćenju snijega sa kolovoza. Saobraćaj se odvija otežano zbog ugaženog snijega na kolovozu. Visina snijega iznosi oko 10 cm u nižim predjelima Općine, dok u visinskim djelovima visina snijega iznosi i do 30 cm.

Općina Foča u Federaciji BiH. Sniježne padavine su bile umjerenog intenziteta, tako da se visina snijega kreće u rasponu od 10 cm, koliko iznosi u Ustikolini, a dok na  prevoju Grebak iznosi 15 cm.  U kontaktima sa preduzećem Goraždeputevi d.d.Goražde, u toku je čišćenje magistalnih puteva M – 20 i M-18.1., isti su prohodni za normalno odvijanje saobraćaja.

 

 

ZAGAĐENJE ZRAKA I OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 13.12.2018 godine, ne može se ocijeniti na lokalitetu Lukavac, dok je na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Mobilna: Banovići, odgovarao kvalitetu čistog zraka, a na lokalitetu Živinice, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 

Hercegovačkoneretvanski kanton

Iz Operativnog centra civilne zaštite Čapljina, pristigla je prijava o pronalasku eksplozivnog sredstva, na Bivoljem Brdu, na radilištu autoputa Buna-Počitelj.

Prijava po pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar primio je prijavu o pronalasku eksplozivnog sredstva u općini Donji Vakuf, na lokalitetu Samešnica. Prijava po pronalasku eksplozivnog sredstva proslijeđena je uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

 

O S T A L O

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za Hercegovačkoneretvanski kanton,  Kanton 10, zbog očekivanih kišnih padavina, a za Unsko-sanski kanton zbog kišnih padavina i novog snijega visine 10 do 20 cm.

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 44, Bihać i Ivan Sedlo 23, Čemerno 22, Mrkonjić Grad 16, Bugojno i Livno 13, Sanski Most 12, Jajce 11, Sarajevo, Sokolac i Zenica 10, Gacko 8, Bosanski Novi 5, Banja Luka 4.

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Bihać 27,  Mostar 13, Gacko 11, Bugojno, Livno i Mrkonjić Grad 10, Ivan Sedlo 9, Čemerno, Jajce i Sokolac 8, Bileća 7, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 6, Trebinje 5, Banja Luka i Bosanski Novi 3, Bjelašnica 2, Neum i Tuzla 1.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE