Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.12.2015.godine, do 10:00 sati

POŽARI

Kanton Sarajevo

Dana, 17.12.2015.godine, u 19:27 sati, došlo je do požara na kući u ulici Hambina Carina bb. U intervenciji gašenja učestvovalo je 11 vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila. Požar je ugašen u 20:10 sati. Povrijeđenih lica nije bilo, dok je na objektu pričinjena materijalna šteta.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Dana, 17.12.2015.godine, u periodu od 12:35 do 13:50 sati, VJ Stolac gasila je šumski požar u mjestu Poplata, Humačke ravni. U požaru je izgorjelo oko 0,5 ha niskog rastinja i trave.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Ljubuški. Dana, 17.12.2015. godine, u periodu od 17:30 do 20:10 sati, VJ Ljubuški gasila je požar koji je zahvatio borovu šumu. Opožarena je površina od oko 1 ha. Požar ugašen.

 

ZARAZNE BOLESTI

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grude. Nalaz na Q groznicu, vlasnika stada iz Drinovačkog Brda, kod dvije ovce je pozitivan dok je kod ostatka stada povećan titar (inkubacija) te se cijelo stado mora eutanazirati. Jučer je kantonalni veterinarski inspektor otišao na lice mjesta i upoznao vlasnika stada o daljnjim aktivnostima.

 

POTRAGA ZA NESTALNOM OSOBOM

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Foča Ustikolina. Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite općine Foča u F BiH, dana 17.12.2015. godine porodica Brajlović iz sela Njuhe prijavila je nestanak njihovog najstarijeg člana porodice. Isti je u toku dana otišao da obiđe svoje rodno mjesto Brajloviće i posljednji put je primjećen oko 14:00 sati u blizini ovog sela. Oko 22:30 časova u akciji pretraživanja terena pored članova porodice, komšija, pripadnika PS Ustikolina, uposlenika Općine Foča FBiH, uključena su i dva pripadnika GSS Goražde. Oko 24:00 sata ovaj čovjek je pronađen u blizini sela Njuhe u promrzlom stanju i odmah je prevezen u JU ,,Dom zdravlja“ Foča u FBiH gdje mu je pružena neophodna lljekarska pomoć poslije čega je upućen na kućno liječenje.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Dana, 17.12.2015.godine, u 16:02 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a od strane PS Hadžići. Prijavljen je pronalazak jednog NUS-a na lokalitetu Žunovnice. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će prijavljeni NUS preuzeti u toku današnjeg dana.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik.Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o pronalasku više komada ručnih bombi na lokalitetu Nove Bile. O primljenoj informaciji obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

 

Tuzlanski kanton

Općina Živinice. Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ je tokom jučerašnjeg dana obavljao poslove na uništavanju NUS-a na području općine Živinice.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Kanton Sarajevo

U Kantonu Sarajevu je zbog zagađenosti zraka jučer, Operativni štab Vlade Kantona Sarajevo proglasio DRUGU EPIZODU UPOZORENJA i provodiće se mjere u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u Kantonu Sarajevo. Naglašava se da ostaju na snazi i sve mjere koje podrazumijeva PRVA EPIZODA PRIPRAVNOSTI, a koju je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša proglasilo 03.12.2015.godine.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Na osnovu podataka o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija u zraku i nepovoljnih meteoroloških uslova koji pogoduju pogoršanju kvaliteta zraka, a u skladu sa Operativnim planom interventnih mjera Grada Zenica za djelovanje u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, i dalje je na snazi proglašenje epizoda povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku stepena PRIPRAVNOST.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK, kvalitet zraka za dan 17.12.2015 odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Bukinje, Lukavac, dok je na lokacijama: Skver i BKC odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE