Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 17.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 822 uzorka, od čega je 102 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 38 osobe na prisustvo koronavirusa. Registrovano je osam novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 119 osoba. Pozitivno je 99 osoba.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.218 osoba, od kojih je 2135 pozitivno. Izliječeno je 2010 osoba, 111 osoba je umrlo, a aktivno je 14 osoba.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirane su 3 osobe na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni. Zaključno sa 17.10.2021.godine, zaražene su 32 osobe, oporavljeno je 2.202 osobe, dok je 89 osoba preminulo.

 

Kanton 10

U protekla tri dana na području Kantona 10 na covid-19 testirane su 33 osobe od toga 5 je pozitivnih.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:10 do 12:15 sati, na putu za Blagaj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 18:20 do 19:15 sati, u Lakševinama, gdje je gorio otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 17:25 do 17:55 sati, u Gabeli, gdje je gorjela trava i biljni otpad.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u centru Banovića, gdje je gorio kontejner za otpadni materijal.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je dvije intervenciju na gašenju požara i to:

– u naselju Javor, gdje je gorjelo motorno vozilo u garaži,

– u centru Gračanice, gdje je gorio kontejner za otpadni materijal.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencje na gašenju požara i to:

– od 14:38 do 14:56 sati, u mjestu Trnovi, gdje je gorio korov,

– od  20:28 do 20:55 sati, u mjestu Seko, gdje je gorio otpadni materijal.

 

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to; jedna na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna tehnička intervencija (otvaranje zaglavljenih vrata), dvije na gašenju otpada u kontejneru i jedna na obezbjeđenju sportskog događaja.

 

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU

 

Unsko-sanski kanton

Na području USK-a u protekla 24 sata desilo se sedam saobraćajnih nezgoda.                                Jedno lice je smrtno stradalo,dok su tri lica zadobila lakše tjelesne povrede, te je pričinjena materijalna šteta.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 17.10.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Gradačac nije mogao ocijeniti.

 

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać– Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga i dalje prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR