Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 16.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2.097 uzoraka, od čega je 374 pozitivno na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirane su 53 osobe na prisustvo koronavirusa. Registrovano je 6 novozaraženih osoba. U samoizolaciji se nalazi 110 osoba. Pozitivne su 93 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.218 osoba, od kojih je 2135 pozitivno. Izliječeno je 2010 osoba, 111 osoba je umrlo, a aktivno je 14 osoba.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:15 do 14:45 sati, u ul.S.Radića gorio hladnjak u skladištu,

– od 17:00 do 18:00 sati, na Sretnicama gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:55 do 16:40 sati u Adi, gdje je gorjelo smeće.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u sportskoj dvorani,  gdje je u jednom dijelu došlo do požara elektro instalacije. Požar je saniran. Pričinjena je manja materijalna šteta, bez povrijeđenih lica.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Prnjavor, gdje je gorjela kuća.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju kontejnera za otpad u gradu.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije  manje intervencije na gašenju požara i to: gašenje smeća u podrumu stambenog objekta i izlazak na teren po dojavi o zadimljenoj trafici.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije tehničke intervencije i to:

– od 10:40 do 11:05 sati, u ul.K.Tomislava otvaranje vrata lifta,

– od 11:35 do 12:15 sati, u ul.M.Tita uklanjanje stabla sa prometnice.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je od 15:25 do 16:00 sati intervenciju na Hotnju, sapiranje ceste poslije prometne nezgode.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je tehničku intervenciju u mjestu Šumatac – izvlačenje automobila iz vode nakon saobraćajne nezgode.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je tehničku intervenciju na obezbjeđenju nogometne utakmice.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać– Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga i dalje prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR