Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.10.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 15.10.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 2.086 uzorka, od čega je 361 pozitivna na COVID-19.

 

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 46 osoba na prisustvo koronavirusa. Registrovano je 4 novozaražene osobe. U samoizolaciji se nalazi 116 osoba. Pozitivne su 96 osobe.

 

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirano 6.216 osoba, od kojih je 2134 pozitivno. Izliječeno je 2010 osoba, 111 osoba je umrlo, a aktivno je 13 osoba.

 

POŽARI 

 

Unskosanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Čaplje, gdje je gorio dimnjak.

Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Trnovačka, gdje je gorio otpadni materijal.

 

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, je imala dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • na lokaciji Turski Lukavac, gdje je gorio dimnjak, te
  • na lokaciji Poljice, gdje je gorio stambeni objekat, opožaren dio krova. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, je imala intervenciju na gašenju požara u krugu fabrike „Unis Tok“. Požar je ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, je imala jednu intervenciju na gašenju požara , u ulici Habetova 16, gdje je gorio dimljak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije na gašenju požara i to: dvije na gašenju zapaljenih automobila, te na gašenju električnih instalacija.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać– Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do zamućenja vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodoopskrbe grada Bihaća. Preporučuje se korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR