Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.10.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:30 do 13:30 sati ,u Ortiješu, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:40 do 16:55 sati,u Raštanima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 16:40 do 18:20 sati,na Gorancima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 19:10 do 19:50 sati,u Gornjoj Jasenici, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:00 do 11:40 sati,u Zvirojevićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 12:20 do 12:50 sati,u Prćavcima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:40 do 16:15 sati,u Prebilovcima, gdje je  gorjela šuma,

– od 17:25 do 18:15 sati ,u Višićima, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

 Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Vatrogasna jedinica općine Gračanica, imala je intervenciju na gašenju požara na porodičnoj kući. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervencije na gašenju požara vikend kuće i sijena u naselju Duboštica, te deponije otpada u naselju Huskići. Požar na deponiji otpada je još uvijek aktivan, ostali požari su lokalizovani i ugašeni.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenih električnih instalacija.

 Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara od 11:55 do 13:25 sati, u mjestu Salkići, gdje je gorjela krovna konstrukcija porodične kuće. Požar su gasili šest vatrogasaca sa dva vozila. Na krovu objekta pričinjena je veća materijalna šteta.

Općina Bužim. Vatrogasna jedinica općine  Bužim, imala je intervenciju na gašenju požara od 03:00 do 05:30 sati u mjestu Zaradostovo, gdje je gorio  stambeni i pomoćni objekat te dva putnička motorna vozila. Požar su gasili dva vatrogasca sa jednim vozilom i mještani. Požar je ugašen, na objektima i motornim vozilima pričinjena je veća materijalna šteta.

 Zeničko-dobojski kanton

 Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na kući u naselju Blatuša. Požar je zahvatio jedan stan i krov kuće. Uzrok požara je namjerna paljevina. Požar je ugašen, povrijeđenih lica nije bilo. Na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestu Orići. Požar je ugašen.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima: Gornjim Radišićima, Humcu i Miletini.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara pomoćnog objekta (štala).

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 Kvalitet zraka na području TK-a

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 17.10.2018 odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, dok se na lokalitetima Lukavac, Živinice, Mobilna ne može ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

 Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su radove na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići III“ na području općine Banovići.

Općina Lukavac. Na području općine Lukavac obavljena je primo-predaja deminiranog zadatka „Rudnik krečnjaka Vijenac“. Deminirana je površina terena od 18.724 m². Radove je izvela deminerska kompanija UEM iz Sarajeva.

 Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije  informaciju o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

  • dana, 17.10.2018. godine, u 08:50 sati, od strane Policijske stanice Novi Grad, primljena informacija o pronalasku eksplozivnog sredstva u ulici Safeta Zajke na zelenoj površini,
  • dana, 17.10.2018. godine, u 14:41 sati, od strane Op. Sl. CZ Centar, primljena informacija o pronalsku eksplozivnog sredstva u ulici Alipašina br.68.

Informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje: Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Unskosanskog kantona zbog široko rasprostranjene magle po kotlinama.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE