Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.05.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 17:10 do 18:15 sati, na Miljkovićima, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 09:20 do 09:50 sati, u Dretelju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara, na objektu u fazi izgradnje, u ulici Kralja Stjepana, požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Obrenovci, na gašenju požara na stambenom objektu (kuća), požar je ugašen. Pričinjena je materijalna šteta, dok povrijeđenih nije bilo, te

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju, na gašenju požara niskog rastinja.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 17.05.2018. godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetu Lukavac.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

  • od strane Operativnog centra civilne zaštite općine Hadžići, da je u naselju Osenik, pronađeno 11360 komada municije raznog kalibra.
  • od strane Policijske stanice Novi Grad, da je u ul. Omladinskih radnih brigada br.9. pronađena dva eksplozivna sredstva.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su u toku jučerašnjeg dana uklonili jedan dio municije iz naselja Osenik, dok će preostali dio municije ukloniti u toku današnjeg dana, kao i eksplozivna sredstva iz ul. Omladinskih radnih brigada br.9.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o postojanju eksplozivnih sredstava i to:

  • od strane PU Mostar, pristigla prijava o postojanju raznih eksplozivnih sredstava, te
  • od strane PU Mostar, pristigla prijava o postojanju eksplozivnog sredstva, radi se o granati, u naselju Miljkovići.

O primljenimj  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju o postojanju eksplozivnog sredstva, na području općine Čelić.

Općina Gračanica. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite,  obavljali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju eksplozivnih sredstava,  na području općine Gračanica.

Općina Sapna i Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, nastavili su proces deminiranja na zadacima, u općinama Sapna i Kalesija.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, i danas nastavljaju potragu smanjenim intenzitetom za mladićem Amarom Ramićem iz Tuzle, koji je nestao u srijedu 02.05.2018. godine.

 

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti meteoalarm  za područje Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, gdje se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE