Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.04.2020. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO F BiH

 

FEDERACIJA BiH: 722 potvrđena slučaja.

– Ukupno evidentirano 28 smrtna slučaja.

– Ukupno aktivnih 609 osoba.

– Ukupno izliječenih 85 osoba.

 

FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE

 

Na jučer (17. april) održanoj 16. vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (COVID-19) donijete su četiri nove naredbe i jedna dopuna naredbe a za 38 već donijetih naredbi produžen je rok njihove primjene do 30. aprila 2020. godine.

Naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu, odnosno 17.800 rukavica i isto toliko maski federalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama.  Drugom naredbom FUCZ je zadužena da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu, odnosno 13.000 rukavica i isto toliko maski humanitarnim organizacijama i volonterima na području Federacije BiH. Naredbom FŠCZ Veterinarskom institutu u Sarajevu staviće se na raspolaganje pet višekratnih zaštitnih varenih odijela, deset vizira za lice, deset zaštitnih kompleta i pet komada sredstava za dezinfekciju. Naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite da stavi na raspolaganje 700 zaštitnih odijela kantonalnim štabovima civilne zaštite koji će ih raspodijeliti zdravstvenim ustanovama. Članovi FŠCZ raspravljali su i o implementaciji naredbe koja je vezana za rad u djelatnosti trgovine što je rezultiralo dopunom prethodne naredbe o obustavi rada u ovoj djelatnosti iz koje se izuzimaju i trgovine vatrogasnih sistema i opreme za sigurnosne agencije.

Naredbe kojima je na današnjoj vanrednoj sjednici FŠCZ produžio rok primjene do 30. aprila su, između ostalih, one o otkazivanju održavanja svih javnih skupova, o obustavi rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića (restorana, pizerija, slastičarni, čevabdžinica, čajdžinica, nargila barova, cafe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica i sl.), svih shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i igraonica.

I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama a na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa  prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Na današnjoj sjednici FŠCZ do 30. aprila produžen je rok naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, s tim da su se iz ove naredbe izuzeo registrovani taxi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge.

Do ovog datuma produžen je rok naredbi o zabrani kretanja osobama mlađim do 18 i starijim od 65 godina na području F BiH, kao i naredbi o zabrani kretanja građana od 20:00 do 5:00 sati, sa izuzetkom vozača teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Produžen je rok i naredbi o zabrani kretanja više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 2 metra, te ona kojom se naređuje vozačima da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska, rukavice i naočale).

Među 38 naredba kojima je produžen rok je i ona o zabrani letova na svim međunarodnim aerodromima na području FBiH, osim letova u organizaciji Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. I dalje važi naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine sa izuzetkom trgovina prehrambenih proizvoda, prodavnica higijenskih proizvoda, ribarnica, mesnica, apoteka, specijalizovanih prodavnica medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovina repromaterijala, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekara, hemijskih čistionica, specijalizovanih prodavnica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovanih prodavnica dječije opreme, prodavnica hrane za životinje, građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerija, knjižara, trgovine autodijelova, autoservisa i autopraonica, prodavnica kućanskih aparata i bijele tehnike, trgovina namještaja.

Produžen je i rok naredbi po kojoj poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost, isto kao i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

I dalje važi naredba o obaveznoj mjeri karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim licima koja ulaze u BiH na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu, teško oboljela lica u medicinskom transportu, lica u pograničnom kretanju i prekogranični radnici.

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

 

Izvještaj o trenutnom stanju stanju na otvorenim graničnim prelazima u Federaciji BiH (na osnovu prikupljenih informacija od dežurnih uposlenika Federalne uprave civilne zaštite, dana 17.04.2020. godine do 17:00 sati)

 1. Granični prelaz Velika Kladuša

U posljednja 24 sata na graničnom prelazu Velika Kladuša 2 osobe smještene u šatorski smještaj, do donošenja rješenja Federalnog sanitarnog inspektora o karantinu (osobe sa područja Unsko-sanskog-kantona).                                                                        

 1. Granični prelaz Granični prelaz Izačić, Bihać

U šatorskom prostoru trenutno nema niko, tokom dana 6 osoba nakon dobivenog rješenja o karantinu upućene u karantin prema mjestu prebivališta.

 1. Granični prelaz Orašje

Trenutno 4 osobe u šatorskom prostoru (Srednjobosanski kanton – 2, Kanton Sarajevo – 1 i Tuzlanski kanton – 1).

 1. Granični prelaz Domaljevac Šamac

Trenutno nema niko u šatorskom smještaju

 1. Granični prelaz Kamensko, Livno

U posljednja 24 sata tri lica upućena u karantin (2 – Tuzlasnki kanton i 1 – Srednjobosanski kanton).

 1. Granični prelaz Bosansko Grahovo – Strmica

Trenutno niko ne boravi u šatorskom prostoru predviđenom za lica koja ulaze u BiH.

 1. Granični prelaz Bijača, Ljubuški

Nije evidentiran dolazak osoba na granični prelaz.

 1. Granični prelaz Doljani, Čapljina

Dvije osobe u skladu sa procedurama nakon dobivenog rješenja upućene u karantin u Brčko Distrikt BiH.

 1. Granični prelaz Osoje, Posušje

Trenutno nema niko u šatorskom smještaju.

 1. Granični prelaz Gorica, Grude

Nije evidentiran dolazak osoba na granični prelaz.

 1. Granični prelaz Neum I i II

Trenutno šest (6) lica u smješteno u šatorski prostor do donošenja rješenja o karantinu.

 1. Granični prelaz Ivanica, Ravno

Trenutno nema niko u šatosrkom smještaju.

 1. Granični prelaz Čepikuće, Ravno

Jedno lice koje je boravilo u šatorskom smještaju upućeno u karantin u Srednjobosanski kanton. Trenutno nema niko u šatorskom smještaju.

NAPOMENA: Na svim otvorenim graničnim prelazima u Federaciji BiH osigurano dežurstvo pripadnika Federalne uprave civilne zaštite, u svrhu povedbe naredbi Federalnog štaba civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Štab je preduzeo neophodne mjere i aktivnosti na provođenju naredbe Federalnog štaba   civilne zaštite kojom je između ostalog, naređeno Štabu da pod pratnjom policijskih službenika osigura transport lica, kojima je Federalno ministarstvo zdravstva prilikom ulaza u Bosnu i Hercegovinu rješenjem odredio obaveznu mjeru karantina sa graničnih prijelaza do mjesta određenog za karantin na području Kantona Sarajevo.

Služba za veterinarske poslove je u skladu sa Dinamičkim planom provođenja zdravstveno-sanitarnih mjera na području Kantona Sarajevo u toku jučerašnjeg dana bila angažovana na planskoj i sistemskoj dezinfekciji javnih objekata i površina na području Kantonu Sarajevo. dok su uposlenici KJKP Rad u skladu sa Vanrednim operativnim planom pranja i dezinfekcije javno-prometnih površina bili angažovani na pranju i dezinfekciji ulica na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš.

Prema izvještaju dobijenim od JU „Studentski centar“ Sarajevo u objektu Studentskog doma „Bjalave“,  ukupno je smješteno  131 osoba i to:

 • 63 osoba iz Švedske (koje su došle 05.04.2020. godine, a izolacija im ističe 03.05.2020. godine);
 • tri osobe iz Francuske (koje su došle 06.04.2020. godine, a izolacija im ističe 04.05.2020. godine);
 • 21 osoba iz Velike Britanije (koje su došle 09.04.2020. godine, a izolacija im ističe 07.05.2020. godine);
 • sedam osoba sa GP Izačić (koje su došle 09.04.2020. godine, a izolacija im ističe 07.05.2020. godine);
 • jedna osoba iz Srbije (koja je došla 10.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 08.05.2020. godine);
 • četiri osobe sa GP Orašje (koje su došle 11.04.2020. godine, a izolacija im ističe 09.05.2020. godine);
 • četiri osobe sa GP Gradiška (koje su došle 11.04.2020. godine, a izolacija im ističe 09.05.2020. godine);
 • pet osoba sa GP Bosanski Brod (koje su došle 11.04.2020. godine, a izolacija im ističe 09.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Orašje (koje su došle 12.04.2020. godine, a izolacija im ističe 10.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Izačić (koje su došle 12.04.2020. godine, a izolacija im ističe 10.05.2020. godine);
 • jedna osoba sa GP Gradiška (koja je došla 13.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 11.05.2020. godine);
 • jedna osoba sa GP Bosanski Brod (koja je došla 13.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 11.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Orašje (koje su došle 14.04.2020. godine, a izolacija im ističe 12.05.2020. godine);
 • jedna osoba sa GP Izačić (koja je došla 15.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 13.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Neum II (koje su došle 15.04.2020. godine, a izolacija im ističe 13.05.2020. godine);
 • dvije osobe sa GP Gradiška (koje su došle 15.04.2020. godine, a izolacija im ističe 13.05.2020. godine);
 • jedna osoba sa GP Kamensko (koja je došla 16.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 14.05.2020. godine);
 • jedna osoba sa GP Bosanski Brod (koja je došla 16.04.2020. godine, a izolacija joj ističe 14.05.2020. godine);
 • četiri osobe sa GP Klobuk (koje su došle 17.04.2020. godine, a izolacija im ističe 15.05.2020. godine);
 • četiri osobe koje su smještene u prinudnu izolaciju jer nisu poštovale rješenje nadležnog organa o kućnoj izolaciji.

Za sve navedene osobe osigurani su svi neophodni sanitarni, zdravstveni i drugi uslovi za boravak u prostorijama Studentskog doma „Bjelave“.

 

Od ostalih općinskih štabova civilne zaštite s područja Kantona Sarajevo  putem njihovih operativnih centara civilne zaštite smo obavješteni, da kontinuirano rade na provođenju preventivnih mjera zaštite i spašavanja, na čišćenju i pranju ulica, trotoara i drugih javnih površina, kao i dezinfekcija javnih objekata, ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parkinga i drugih prostora, kao i na nabavci neophodne zaštite opreme i  sredstava, te dostavi paketa sa osnovnim životnim potrepštinama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

 

 

 Zeničko-dobojski kanton

Na području Kantona poštuju se Naredbe Federalnog, Kantonalnog i gradskih/općinskih Štabova civilne zaštite, osim pojedinačnih slučajeva kršenja samoizolacije, što se prosljeđuje nadležnim u MUP-a ZDK i poduzimaju Zakonom određene mjere. O svim novim informacijama vezanim za naprijed navedeno biti ćete blagovremeno informisani.

 

Općina Olovo. U kučnoj izolaciji nalazi se 40 osoba i pod kontrolom su PS Olovo i Doma zdravlja. Nema slućajeva zaraženih.Jednoj osobi izdat prekršajni nalog zbog kršenja zabrane kretanaja za mlađe od 18 a starije od 65 godina.Nema slučajeva nepoštivanja ostalih naredbi. Provode se mjere na zaštiti od korona virusa. Vrši se svakodnevno  dezinfekcija javnih površina, javnih objekata, ustanova, industrijskih krugova… Organizovana je doprema potrebština za lica koja su: u izolaciji, sa posebnim potrebama, penzionerima…

 

Općina Tešanj. Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno su  u kućnoj samoizolaciji 163 osobe, period samoizolacije je završio za 16 osoba. Novih u samoizolaciji je 36, a sve su vozači koji preko vikenda borave kod kuća. Jučer je na analizu poslano 13 sumnjivih uzoraka i svi su bili negativni.  Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu poslano je ukupno 103 uzoraka iz Doma zdravlja i Opće bolnice Tešanj, a pozitivnih nalaza je bilo 4. Posljedni oboljeli sa područja naše općine u protekla dva dana bio je uzastopno negativan na testiranju, te i njega smatramo izliječenim. Sada sa područja općine Tešanj nemamo oboljelih od COVID-19,  3 pacijenta su izliječena. Prema podacima Policijske stanice Tešanj u protekla 24 sata nije evidentiran niti jedan slučaj  nepoštivanja samoizolacije, a evidentirana  su 3 slučaj kršenja  zabrane kretanja od 20:00 do 05:00 sati.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog kantona od korona virusa (COVID-19):

Testirano je 34 .osoba od kojih su 3.osobe pozitivne (1 osoba izliječena i 2 osobe aktivan slučaj).

Osobe stavljene u samoizolaciju: 574 osbe.

IZAŠLO iz samoizolacije: 511 osoba.

NALAZI se u samoizolaciji: 63 osobe.

 

Zapadnohercegovački kanton

Dana, 17.04.2020.godine, na području Zapadnohercegovačkog kantona nismo imali slučajeva zaraze koronavirusom. Do sada je ukupan broj zaraženih 63 a umrlih 4

Š.BRIJEG GRUDE POSUŠJE LJUBUŠKI UKUPNO
Zaraženih 49 12 4 0 65
Umrlih 3 1 0 0 4

 

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo ZHK, do danas se pod zdravstvenim nadzorom (samoizolacija) nalazi 742 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Aktivnosti na preduzimanju mjera suzbijanja korone virusa, postupa se po Naredbama Federalnog i Kantonalnog štaba CZ-e.

JU Zavod za javno zdravstvo BPK-a Goražde u posljednjih 24 sata zabilježeno je slijedeće:

Dana 17.04.2020. godine, testirano je 46 osoba na korona virus, od čega je šest pozitivno., a za ostale testirane rezultati se očekuju.Trenutan broj osoba  koje se nalaze u samoizolaciji  zaključno sa 17.04.2020.godine je 126.

Terenski (dezinfekcija) intervencija je bilo 5.

 

 Unsko-sanski kanton

Prema podacima  Službi CZ-e na području Kantona stanje je slijedeće:

Općina Bužim                      – 128 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije.

 Grad Cazin                           – 106 lica kojima je izrečena mjera samoizolacije,

–  za 59 lica danas ističe mjera samoizolacije,

– 29 lica je pozitivno na korona virus.

– do sada su bila 2 smrtna slučaja.

 Općina Sanski Most            – trenutno u samoizolaciji se nalazi 28 lica

– nema lica koji su izašli iz samoizolacije

Nema lica koja su pozitivna na korona virus

 

Na infektivnom odjelu KB „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać, trenutno je smješteno 13 pacijenata 11 je pozitivno na korona virus, a za jednog pacijenta se čeka rezultat testa.

U jedinici intezivnog liječenja smješten je 1 pozitivni pacijent koji je na respiratoru.

 

Kanton 10

Tijekom jučerašnjeg dana na covid-19 testirano je 13 osoba, od kojih je sedam pozitivno, dva negativno dok četiri testa treba ponoviti. Svi do sada zaraženi potječu iz jednog klastera i povezani su s prvo zaraženim, koji se i dalje s još jednom inficiranom osobom iz HBK-a nalazi u “covid bolnici” u Mostaru. Ukupno su u HBK-u, odnosno Livnu, zaraženo je 35 osoba od ukupno 138 testiranih, te je jedna osoba preminula.

Štab civilne zaštite Hercegbosanske županije na 13. izvanrednoj sjednici održanoj danas, 17. travnja 2020. godine donio je Zapovijed izmjeni Zapovijedi.

Članak 4. Zapovijedi  broj: 11-01-40-92 od 7. travnja 2020. godine koja se odnosi na rad trgovina mijenja se i glasi: „Subotom se ograničava rad od 7.00 do 13.00 sati a nedjeljom je zabranjen rad subjektima iz članka 2. ove Zapovijedi izuzev ljekarne i prodavaonice kruha.“

Uprava civilne zaštite Hercegbosanskog kantona putem općinskih i gradskih službi civilne zaštite je dostavila domovima zdravlja zaštitnu opremu ( viziri za lice).

 

Županijska bolnica dr. fra Mihovil Sučić, Livno :

-broj hospitaliziranih pacijenata – 1

 

Izvješće UPRAVE POLICIJE o poduzetim mjerama i radnjama za dan 17/18.04.2020 godine  u vremenu od 08,00-08,00 sati

PP Livno PP TG PP Drvar PP Glamoč PP Kupres PP Grahovo Ukupno
1 Broj pruženih asistencija Inspekcijskim službama 0 1 0 1 0 0 2
2 Broj prijava građana sa osobe koje se ne pridržavaju odredbi izolacije 0 0 0 0 0 0 0
3 Broj telefonskih provjera i usmenih upozorenja za osobe u izolaciji 0 11 4 2 0 0 17
4 Broj terenskih provjera i upozorenja za osobe kojima je određena izolacija 35 17 5 6 8 1 72
5 Broj sačinjenih službenih zabilješki o postupanju policijskih službenika 2 5 1 1 3 1 13
6 Broj prekršajnih naloga za prekršitelje 0 0 0 0 0 0 0
7 Br. osoba kojima su izrečene kazne usljed ne poštivanja naredbe zabrane kretanja tzv policijski sat 0 0 0 0 0 0 0
8 Broj osoba kontroliranih za vrijeme policijskog sata 11 0 0 0 0 0 11
9 Broj podnesenih prijava prekršiteljima policijskog sata 0 0 0 0 0 0 0
10 Broj osoba koje krše mjeru o zabrani kretanja osoba do 18 i preko 65 g 0 0 0 0 0 0 0
11 Broj osoba koje nisu zatečene prilikom kontrole 5 0 0 0 0 0 5

 

MUP HBK danas se oglasio priopćenjem za javnost gdje je ponovno pozvao žitelje kantona na poštivanje zapovijedi/odluka Kriznog stožera.

Tako će tijekom vikenda biti pojačana policijska kontrola izletišta u gradovima/općinama Hercegbosanske kantona, a policija je dobila instrukcije da upozori građane na izletištima o zapovijedima Kriznog štaba, a ukoliko isti ne poslušaju zapovijedi nadležnih osoba, policije, isti će biti sankcionirani.

 

Općina Glamoč.  Na području općine Glamoč, 8 osoba u izolaciji.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Kantonalni štab civilne zaštite HNK-e na dana 17.04.2020.god. održao je dvije telefonske sjednice na kojima su donesene sljedeće zapovjedi:

ZAPOVIJED

1.Zapovijeda se ministru Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ da postupi sukladno Zapovijedi Federalnog stožera civilne zaštite broj:12-40-6-148-120/20 od 10.04.2020.godine, da u suradnji s

Županijskim stožerom civilne zaštite HNŽ, a pod pratnjom policijskih službenika osigura transport osoba koja ulaze u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima koji se nalaze na prostoru HNK,do mjesta određenog za karantin.

2.Zapovijeda se ministru Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ, da osigura stalno prisustvo policijskih službenika na prostoru koji je određen za smještaj osoba iz točke 1. ove zapovijedi.

 1. Zapovijeda se Davoru Kolenda da postupi sukladno Ugovoru o najmu Rehabilitacijskog centra,

za smještaj osoba iz točke 1. ove zapovijedi, koji posjeduju Rješenje o izolaciji doneseno od strane Federalnog ministarstva zdravstva.

 1. Za provođenje ove zapovijedi zadužuje se ministar Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ, ministar Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zavod za javno zdravstvo HNŽ.
 2. Ova zapovijed stupa na snagu danom donošenja

ZAPOVJED

1.Zapovijeda se ministru Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ da se osobe koje ulaze u Bosnu i Hercegovinu, temeljem Rješenja Federalnog ministarstva zdravstva o određivanju karantene, moraju smjestiti u karantenu, te iste privesti u objekt koji je određen za karantenu na području HNK.

 1. Zapovijeda se Davoru Kolenda da postupi sukladno Ugovoru o najmu Rehabilitacijskog centra, za smještaj osoba iz točke 1. ove zapovijedi, koji posjeduju Rješenje o karanteni doneseno od strane Federalnog ministarstva zdravstva.
 2. Za provođenje ove zapovijedi zadužuje se ministar Ministarstva unutarnjih poslova HNK, ministar Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zavod za javno zdravstvo HNK.
 3. Ova zapovijed stupa na snagu danom donošenja.

OperativnI centar civilne zaštite i vatrogastva  HNK

 

U posljednja 24 sata u Operativnom centru civilne zaštite i vatrogastva  HNK zaprimljene su dvije prijave građana u vezi sa korona virusom (COVID-19),  a odnosila se na  okupljanje većeg broja ljudi na jednom mjestu i ne pridržavanja samoizolacije.

 

Općina Čitluk.  U Općini Čitluk na popisu se nalazi 580 osoba, broj osoba u izolaciji 408, broj osoba kojima je izolacija istekla je 172.

 

Općina Jablanica. Dana 17:04. 2020.godine 16 osoba je izašlo iz izolacije, nije bilo donošenja novih rješenja o izolaciji. Ukupan broj osoba u izolaciji je 55.

Broj izdanih rješenja o samoizolaciji  je 3 – za period 283.

Broj izvršenih kontrola samoizolacije 21 – za period 1180.

Broj prekršilaca samoizolacije 0 – za period 0.

Broj prekršilaca naredbi o zabrani kretanja 0 – za period 6.

Broj isteklih rješenja o samoizolaciji 0 – za period 218.

 

Općina Prozor/Rama.  Dana 17.04.2020,godine u 07:00 sati djalatnici PS Prozor-Rama izvršili su provjeru 39 osoba kojima je izrečena zaštizna zdravstvena mjera samoizolacije, kao i 4 osobe kojima je izrečena zaštitna mjera samoizolacije, te utvrdili da se sve osobe pridržavaju mjera samoizolacije.

 

Srednjobosanski kanton

Na osnovu Naredbe br. 120/20 vrši se prijevoz – pratnja i smještaj lica koja imaju rješenja o karantenu na području Srednjobosanskog kantona.

 

Kontinuirano se provode aktivnosti na sprječavanju širenja korona virusa na području kantona, te se postupa postupa po naredbama i preporukama FŠCZ i KŠCZ.

Kontrolu izvršenja naredbi vrše nadležni organi i MUP SBK-a.

 

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most, imala je dvije intervencije, i to:

 • od 15:10 do 19:00 sati, u mjestu Grdanovac, gdje je gorjela šuma, te
 • od 20:00 do 20:35 sati, u mjestu Husimovci, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina, imala je dvije intervencije, i to:

 • od 14:26 do 15:31 sati, u mjestu Pećigrad, gorjela je šuma, te
 • od 20:05 do 20:37 sati, u mjestu Vrelo, gorjelo je nisko rastinje.

 

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, je imala dvije intervencije na gašenju požara I to:

 • od 14:30 do 18:30 sati, u mjestu Perna, gorjela je šuma, te
 • od 18:40 do 19:40 sati, u mjestu Bosanska otoka, gorjelo je nisko rastinje.

 

Općina Velika Kladuša.  Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, je imala dvije intervencije na gašenju požara I to:

od 12:41 do 15:05 sati, u mjestu Jabukovac, gorjela je trava, te

od 20:29 do 21:30 sat,i u mjestu Vrnograč, gorjela je trava.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je 4 intervencije, u 2 slucaja na razlićitim mjestima požar niskog rastinja i suhe trave na području Čajdraša, te sapiranje i dezinfekcija lokacija u gradu.

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine Zavidovići, imala je intervenciju na gašenju požara, niskog rastinja i suhe trave u mjestu Dolovi.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara, niskog rastinja i suhe trave u mjestu Poljice.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je tri intervencije na gašenju požara I to: zapaljenje plinske boce za autogeno varenjeu firmi „AA“ Inžinjering, manja materijalna šteta bez povrijeđenih lica, te 2 požara niskog rastinja na lokacijama Kopači i Kula Banjer. Požari  su ugašeni.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče, imala je intervenciju na gašenju požara, niskog rastinja i suhe trave u mjestu Donji Lug..

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, od 16:30 do 17:20 sati, u Bačevićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara, od 19:50 do 20:20 sati, u Čeljevu, gdje je gorjela topola i nisko rastinje.

 

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara

od 14:10 do 14:50 sati, u Čitluku kod Robne kuće, gdje je gorio otpadni materijal.  

 

Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 08:02 do 08:30 sati, u ulici Kolonija, gdje je gorio dimnjak,
 • od 13:14 do 13:40 sati, kraj pruge u naselju Vrbići, gdje je gorjela trava i rastinje, te
 • od 16:30 do 19:10 sati, u Zabrđu, gdje je gorjela šuma.

 

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

 • od 14:20 do 15:10 sati, u mjestu Čivelj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
 • od 14:45 do 15:45 sati, u MZ Ostrožac, gdje je gorjela trava i rastinje.

Općina Prozor – Rama. Dana 17.04.2020.godine u DVD Rama, dojavljeno da se ponovo aktiviralo požarište između sela Kućani i Grevići. Budući da se radi o nepristupačnom terenu, koji je i djelomično i miniran vatrogasci nisu intervenirali, te nadziru požarište.

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju u mjestu Barice, gdje gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju u mjestu Gnojnica, gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. DVD-e Gorica, imali su tehničku intervenciju na pranju i dezinfekciji ulica i prostora oko Doma zdravlja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača, imala je tri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima: Carica, Jazvine i Kovačice, požari su ugašeni.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 15 intervencija  manjeg intenziteta.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na lokaciji Orčeva luka, općina Velika Kladuša, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonio je 1 eksplozivno sredstvo.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE