Održana 16. vanredna sjednica FŠCZ na kojoj su donijete četiri nove naredbe i produžen rok primjene do 30. aprila za 38 prethodno donijetih naredbi

Naređeno je FUCZ da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu (maske i rukavice) federalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama, humanitarnim organizacijama i volonterima a kantonalnim štabovima civilne zastite FUCZ stavit će na raspolaganje 700 zaštitnih odijela koji će ih raspodijeliti zdravstvenim ustanovama. Naredbom FŠCZ Veterinarskom institutu u Sarajevu staviće se na raspolaganje višekratna zaštitna varena odijela, viziri za lice, zaštitni kompleti i sredstva za dezinfekciju. FŠCZ je raspravljao i o implementaciji naredbe koja je vezana za rad u djelatnosti trgovine što je rezultiralo dopunom prethodne naredbe o obustavi rada u ovoj djelatnosti iz koje se izuzimaju  trgovine vatrogasnih sistema i opreme za sigurnosne agencije. Među 38 naredbi kojima je na današnjoj vanrednoj sjednici FŠCZ produžen rok primjene do 30. aprila 2020. godine su i one o otkazivanju održavanja svih javnih skupova, o obustavi rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića svih shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i igraonica.  I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama a na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa  prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice. Do ovog datuma produžen je rok naredbi o zabrani kretanja osobama mlađim do 18 i starijim od 65 godina, a produžen je rok i naredbi o zabrani kretanja građana od 20:00 do 5:00 sati, sa izuzetkom vozača teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transporu. Poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda, moći će i dalje esmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost, isto kao i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

Na danas (17. april) održanoj 16. vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), kojom je predsjedavala zapovjednica Jelka Milićević, s ciljem sprečavanja širenja zaraze korona virusa (COVID-19) donijete su četiri nove naredbe i jedna dopuna naredbe a za 38 već donijetih naredbi produžen je rok njihove primjene do 30. aprila 2020. godine.

Naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu, odnosno 17.800 rukavica i isto toliko maski federalnim ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama.  Drugom naredbom FUCZ je zadužena da stavi na raspolaganje zaštitnu opremu, odnosno 13.000 rukavica i isto toliko maski humanitarnim organizacijama i volonterima na području Federacije BiH. Naredbom FŠCZ Veterinarskom institutu u Sarajevu staviće se na raspolaganje pet višekratnih zaštitnih varenih odijela, deset vizira za lice, deset zaštitnih kompleta i pet komada sredstava za dezinfekciju. Naređeno je Federalnoj upravi civilne zaštite da stavi na raspolaganje 700 zaštitnih odijela kantonalnim štabovima civilne zaštite koji će ih raspodijeliti zdravstvenim ustanovama. Članovi FŠCZ raspravljali su i o implementaciji naredbe koja je vezana za rad u djelatnosti trgovine što je rezultiralo dopunom prethodne naredbe o obustavi rada u ovoj djelatnosti iz koje se izuzimaju i trgovine vatrogasnih sistema i opreme za sigurnosne agencije.

Naredbe kojima je na današnjoj vanrednoj sjednici FŠCZ produžio rok primjene do 30. aprila su, između ostalih, one o otkazivanju održavanja svih javnih skupova, o obustavi rada kina, muzeja, pozorišta, koncertnih dvorana, umjetničkih galerija, javnih bazena i kupališta, sportskih centara, spa, fitnes centara, svih ugostiteljskih objekata za pripremanje i prodaju hrane i pića (restorana, pizerija, slastičarni, čevabdžinica, čajdžinica, nargila barova, cafe i bistro barova, klubova, diskoteka, kazina, sportskih kladionica i sl.), svih shopping-tržnih centara, frizerskih i kozmetičkih salona i igraonica.

I dalje je zabranjeno okupljanje na javnim igralištima, igraonicama, parkovima i ostalim javnim površinama a na snazi je i obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa  prehrambenim artiklima, s tim da se izuzimaju: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro-materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice.

Na današnjoj sjednici FŠCZ do 30. aprila produžen je rok naredbi kojom je obustavljen javni linijski i vanlinijski prijevoz lica u cestovnom i željezničkom prijevozu, s tim da su se iz ove naredbe izuzeo registrovani taxi prijevoz putnika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice, naočale) i obavezno provođenje dezinfekcije nakon svake izvršene usluge.

Do ovog datuma produžen je rok naredbi o zabrani kretanja osobama mlađim do 18 i starijim od 65 godina na području F BiH, kao i naredbi o zabrani kretanja građana od 20:00 do 5:00 sati, sa izuzetkom vozača teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu. Produžen je rok i naredbi o zabrani kretanja više od jedne osobe na udaljenosti manjoj od 2 metra, te ona kojom se naređuje vozačima da u automobilima mogu prevoziti samo jednu osobu, s tim da ta osoba sjedi na sjedištu iza vozača uz poštivanje higijensko – epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu (maska, rukavice i naočale).

Među 38 naredba kojima je produžen rok je i ona o zabrani letova na svim međunarodnim aerodromima na području FBiH, osim letova u organizaciji Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. I dalje važi naredba o obustavi rada u djelatnosti trgovine sa izuzetkom trgovina prehrambenih proizvoda, prodavnica higijenskih proizvoda, ribarnica, mesnica, apoteka, specijalizovanih prodavnica medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovina repromaterijala, poljoprivrednih apoteka, benzinskih pumpi, kioska, pekara, hemijskih čistionica, specijalizovanih prodavnica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovanih prodavnica dječije opreme, prodavnica hrane za životinje, građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logističkih i distributivnih centara hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerija, knjižara, trgovine autodijelova, autoservisa i autopraonica, prodavnica kućanskih aparata i bijele tehnike, trgovina namještaja.

Produžen je i rok naredbi po kojoj poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proljetnu sjetvu i koji su zatečeni da upravljaju poljoprivrednom mehanizacijom i prevoznim sredstvima za prevoz pčelinjih društava, opreme i materijala, te vrše prevoz poljoprivrednih proizvoda, mogu nesmetano obavljati poljoprivrednu djelatnost, isto kao i trgovine poljoprivredne opreme, rasadnici i cvjećare.

I dalje važi naredba o obaveznoj mjeri karantina po rješenju Federalnog ministra zdravstva svim licima koja ulaze u BiH na graničnim prelazima: Međunarodni aerodrom Sarajevo, Orašje, Velika Kladuša/Maljevac, Bosanski Šamac, Kamensko, Gorica, Bosansko Grahovo/Strmica, Doljani, Osoje, Čepikuće, Neum I, Neum II i Ivanica. Od primjene ove Naredbe izuzimaju se vozači, mašinovođe, piloti i kabinsko osoblje u međunarodnom prometu, teško oboljela lica u medicinskom transportu, lica u pograničnom kretanju i prekogranični radnici.