Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     571 cm (pripremno stanje), jučer 588 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     404 cm (pripremno stanje), jučer 437 cm,

–   Orašje ————————————-     662 cm (pripremno stanje), jučer 691 cm.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,06 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 POŽARI

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u napuštenom objektu.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju plinske boce u ulici Tabačka 3. Prouzrokovana je manja materijalna šteta. U intervenciji učestvovala 2 vatrogasca.                                                        

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Kanton Sarajevo

Općina Hadžići. Primljena  informaciju od Općinske službe civilne zaštite Hadžići, da je na lokalitetu naselja Pazarić, pronađeno nepoznato  eksplozivno sredstvo.

Općina Ilijaš. Primljena informacija od Općinske službe civilne zaštite Ilijaš, da je na lokalitetu Medojevića pronađena jedna minobacačka granata.

O primljenim informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Od Policijske stanice Ključ primljena informacija o pronalasku tromlonske mine MB 60 mm.

O primljenoj informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 Tuzlanski kanton

Općine Banovići i Zavidovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES vršili su  preuzimanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na području općine Banovići i Zavidovići u Zeničko-dobojskom kantonu.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES nastavili su aktivnosti na zadatku Pribitkovići 3 na području općine Banovići.

O S T A L O

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 U Tirani, Republika Albanija, u periodu od 17. do 20.04.2018.godine, održava se subregionalna terenska vježba u okviru projekta zvanog P-44 EU za HBRN zaštitu, prema scenariju za hemijski akcident sa prekograničnim efektima, komandno štabna vježba.

Ispred Federalne uprave civilne zaštite na vježbi su angažovana 2 pripadnika HBRN tima za RHB izviđanje (detekcija, uzorkovanje, identifikacija), opremljenog i obučenog kroz projekt P-44.

Vježba u sklopu godišnjeg plana obuke 2-og helikopterskog skvadrona (HS) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, završena je u kasarni Rajlovac, na kojoj su učestvovali  9 pripadnika Fedralne uprave civilne zaštite.

 OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE