Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     588 cm (pripremno stanje), jučer 624 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     437 cm (pripremno stanje), jučer 487 cm,

–   Orašje ————————————-     691cm (pripremno stanje), jučer 717 cm.

 POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Sanski Most, imali su intervenciju u mjestu Husinovci, gdje su gasili požar na napuštenom objektu od rudnika, koji je preuređen za stanovanje. Požar su gasila 2 vatrogasca sa 1 vozilom.

Općina Bužim. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Bužim, imali su intervenciju u ulici „Izeta Nanića“, gdje je gorjelo skladište građevinskog materijala „ABI“. Požar su gasila 3 vatrogasca sa 1 vozilom. Povrijeđenih nije bilo, a  pričinjena je veća materijalna šteta.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je četiri intervencije na gašenju požara, i to:

– pokraj puta za fabriku „Aluminij“, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– u naselju Južni logor, gdje je gorjela trava,

– u naselju Cim, gdje je gorjela plinska boca,

– u naselju Opine, gdje su gorjeli trava i odpad.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– na lokalitetu Donje selo, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– u mjestu Orahovica, gdje je u minskom polju gorjela suha trava.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum, imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Jazina, gdje je gorio ugostiteljski objekat „Orka“.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašanju požara od 20:15 sati, u mjestu Bijača, gdje je gorjela veća količina raznog otpada na divljoj deponiji. Na intervenciju je izašlo jedno vozilo sa dva vatrogasca. Požar je ugašen u 21,55 sati.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je više intervencija na gašenju požara, od čega:

– na lokalitetu Simin Han, gdje je gorjelo nisko rastinje, opožareno  cca 5 dunuma,

– na lokalitetu Dobrnja, gdje je gorio otpad, požar se proširio, opožareno cca1 dunum,

Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je  intervenciju u zgradi Općine, gdje se jedna osoba polila benzinom i zapalila. Brzom intervencijom VJ-a Kalesija, spriječen je veći požar (povrijeđena osoba je i prevezena u bolnicu kako bi se istoj pružila hitna pomoć).

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju požara, u naselju Blatuša, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorio dimnjak na privatnoj pekari. Požar je ugašen.

OŠTEČENJE ELEKTRIČNE MREŽE

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Sinoć, od 19:06 sati, u prekidu je jedan dio dalekovoda 10 kV Kudići, zbog kvara na samom dalekovodu.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Prijava o pronalasku NN eksplozivnog sredstva, na lokalitetu Carevo Polje-Vrbica.

O ovoj prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Sarajevo, primio je informaciju od Općinske službe civilne zaštite Ilijaš, da je na lokalitetu Medojevića, područje MZ-e Srednje, pronađena jedna minobacačka granata od 60 mm.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Pristigla prijava od deminera firme „MAG“,  iz Sarajeva, da su na lokalitetu Rotimlja, pronašli više vrsta različitih ubojnih sredstava.

O primljenoj informaciji obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Tuzlanski kanton

Pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite vršili su preuzimanje i uništavanje ubojnih sredstava na području općine Zavidovići, Ze-Do kanton.

Općina Banovići.  Pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite nastavili su aktivnosti na zadatku „Pribitkovići-3“, na području općine Banovići.

Kantonalni operativni centar Tuzla, zaprimio je tri prijave o pronalasku ubojnih sredstava, i to:

Općina Lukavac. Iz Općinske službe civilne zaštite Lukavac, da je na lokalitetu Jaruške, pronađen.. 1 kom, NN ubojno srestvo.

Općina Sapna. Na području MZ-e Nezuk, pronađena NN granata većeg kalibra.

Općina Doboj Istok. Iz Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, da je na području MZ-e Klokotnica,  pronađena ručna bomba.

O svim primljenim informacijama sa terena, obavješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Jučer, 16.04.2018.godine, uposlenici Općinske službe CZ-e Maglaj, uklonili su ručnu bombu, pronađenu  u mjestu Poljice.

Jučer, 16.04.2018.godine, od strane pripadnika Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, izvršeno je uklanjanje, prevoz i smještaj u magacin CZ-e, minobacačke mine 80 mm, sa  lokaliteta Dubravica.

Općina Zavidovići. Za danas, 17.04.2018.godine, planirano je uništenje na licu mjesta prijavljenog eksplozivnog sredstva, u mjestu Vozuća. Radi se ubojnom sredstvu BRK (M79), koje zbog svog položaja i vrste, zahtijeva uništavanje na licu mjesta. Poduzete su sve potrebne radnje na pripremi izvršenja zadatka. Moguće je da će doći i do kratke obustave saobraćaja uz asistenciju Policijske stanice  Zavidovići, u vremenu od 5 do 10 minuta,  na regionalnom pravcu Zavidovići-Olovo R-467, u mjestu Vozuća.

 O S T A L O

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

U Tirani, Republika Albanija, u periodu od 17. do 20.04.2018.godine, će biti izvedena subregionalna terenska vježba u okviru projekta zvanog P-44 EU za HBRN zaštitu, prema scenariju za hemijski akcident sa prekograničnim efektima, komandno štabna vježba.

Ispred Federalne uprave civilne zaštite na vježbi će učestvovati 2 pripadnika HBRN tima za RHB izviđanje (detekcija, uzorkovanje, identifikacija), opremljenog i obučenog kroz projekt P-44.

 

U sklopu godišnjeg plana obuke 2-og helikopterskog skvadrona (HS) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja se održava u dane 17. i 18.04.2018.godine, u kasarni Rajlovac, učetvovati će i 10. pripadnika Fedralne uprave civilne zaštite.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE