Petnaesti međunarodni simpozij „Protivminsko djelovanje 2018“

Predstavnici  Federalne uprave civilne zaštite su od 09. Do 10. aprila sudjelovali u radu Petnaestog međunarodnog simpozija „Protivminsko djelovanje 2018“ koji je održan u Slanom, Republika Hrvatska. Organizator ovog simpozija već petnaestu godinu je Hrvatski centar za razminiranje – Centar za testiranje, razvoj i obuku, a ove godine zemlja partner je bila Bosma i Hercegovina.

U okviru panela „Iskustva iz protivminskog djelovanja u svijetu“  predstavnik Federalne uprave civilne zaštite je održao predavanje na temu „Iskustva iz Federacije Bosne i Hercegovine u upravljanju zaostalim neeksplodiranim avionskim bombama“ kojim je predstavio načine i metode identifikacije i procjene rizika,te primjene protokola i procedura za zbrinjavanje ove vrste eksplozivnih sredstava.  Istoimeni rad objavljen je u Zborniku radova sa seminara. Pored ovoga predstavnici FUCZ održali su i niz bilateralnih sastanaka kako bi se izravno upoznali sa najnovijim tehnologijama i tehničkim rješenjima koja se na globalnom nivou primjenjuju u procesu deminiranja i uklanjanja i uništavanja eksplozivnih sredstava, te su prisustvovali demonstraciji deminerskih sredstava i opreme najnovije generacije koja su predstavljeni ovom prilikom.

Predavanje možete pogledati na linku ispod:

https://www.academia.edu/36369092/Experiences_from_the_Federation_of_Bosnia_and_Herzegovina_in_Residual_Unexploded_Aircraft_Bombs_Management