Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.04.2018.godine, do 10:00 sati

ZEMLOTRES

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Jučer u 13:58 sati, u općini Posušje, zabilježen je zemljotres jačine 3,4 stupnja po Rihteru. Nije bilo dojava o materijalnoj šteti.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     624 cm (pripremno stanje), jučer 635 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     487 cm (pripremno stanje), jučer 490 cm,

–   Orašje ————————————-    717 cm (pripremno stanje), jučer 741cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,14 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju na gašanju požara od 15:00 do 17:25 sati, u mjestu Vir, gdje je gorjela borova šuma, požarom je zahvaćeno oko 3 ha šume.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je dvije manjie intervencije na gašenju niskog rastinja.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i trave na lokalitetu Donja Kula.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervenciju na gašenju požara na pomoćnom objektu, šupa sa drvima, u naselju Borić. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave, u mjestu Čakalovac.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave, u mjestima Čakalovići i Veroša, radi se o manjim površinama, požari su ugašeni.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK kvalitet zraka za dan 15.04.2018 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Živinice, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Mobilna: Teočak odgovarao kvalitetu čistog zraka.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, zaprimio je prijavu o postojanju eksplozivnih sredstava, na lokalitetu Orašac, radi se o municiji 7,62 mm.

O ovoj prijavi obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

O S T A L O

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Dana 15.04.2018.godine u 10:50 sati, B. M. prijavio da je na obali Jablaničkog jezera u blizini mjesta Obri, uočio nepomično tijelo NN osobe, koje je u fazi raspadanja. Nakon uviđaja utvrđeno da se radi o I. I. /1946/ iz Bugojna, a njegov nestanak je prijavljen u PS Konjic dana 10.02.2018.godine, nakon izvršenog uviđaja tijelo nastradalog prevezeno je u mrtvačnicu u Konjicu.

Grad Mostar. Dana 15.04.2018.godine u 19:30 sati, V. M. prijavio u DS PS Centar, da se širi neugodan miris u ulazu zgrade br.24 u ul.K.Tomislava. Policijska patrola je na licu mjesta pronašla beživotno tijelo M. Š. /1955/. Od strane dež.ljekara Hitne službe potvrđena je smrt, a djelatnici pokopnog poduzeća tijelo su prevezli u mrtvačnicu, na B. Brijeg.

Zapadnohercegovački kanton

Općina Lčjubuški. Dana 15.04.2018.godine u 12:05 sati, Policijska stanica dobila dojavu da je u mjestu Grabovnik, pronađeno tijelo jedne starije osobe. Utvrđeno je da se radi o starijoj ženskoj osobi iz Grabovnika.

Policija provodi istragu o stradanju  ove osobe.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona 10, zbog udara vjetra južnog smjera između 45 i 55 km/h.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE