Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.04.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju od  10:05 do 12:00 sati u mjestu Hrgar, gdje je došlo do požara na deponiji smeća. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je intervenciju od 18:35 do 19:50 sati u mjestu Kruharuša. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 19:00 do 20:00 sati u mjestu Barake. Gorjela je šuma. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 23:25 do 23:50 sati u Raštanima, gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 10:00 do 10:30 sati  u Čeljevu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 11:00 do 11:40 sati  u Strugama, gdje je gorjelo smeće.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Š.Brijeg imala je dvije intervencije na gašenju požara:

– od 15:00 do 16:00 sati u Kočerinu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,

– od 15:40 do 16:50 sati  u Strugama, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Oba požara ugasila su dva vatrogasca s jednim vozilom

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašanju požara od 20:15 do 21:30 sati u mjestu Čitluk, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

 

Kanton Sarajevo

Općina Ilidža. Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sinoć u 23:15 sati veću intervenciju na gašenju požara u naselju Grabovina (Gladno polje), gdje je gorio krov kuće i dio štale. U intervenciji je učestvovalo šest vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila. Požar je lokalizovan u 23:46 sati, a ugašen u  03:00 sati. Povrijeđenih nije bilo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Moluška Rijeka, ukupne površine oko 5 duluma. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Seljublje, gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine oko 10 duluma, te u krugu tvornice „Izazov“ d.o.o. Kalesija, gdje je došlo do požara na instalaciji za transport piljevine. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u naselju Dubrave, gdje je gorjela divlja deponija smeća i u naselju Poljine – Spreča, gdje je gorjelo nisko rastinje ukupne površine oko 6 duluma. Požari su lokalizirani i ugašeni.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara na području Radakova i Smetova gdje je  ugašen požar trave i niskog rastinja.

 

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 

Kanton Sarajevo

Općina Trnovo. Dana, 14.04.2018. godine u 08:00 sati sati Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od građanina da je u mjestu Gaj, općina Trnovo nestao 25-godišnji mladić. Po nalogu direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, a po propisanim precedurama angažovana je Gorska služba spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, čija je jedna ekipa odmah izašla na lokalitet  gdje je nestao mladić.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo su u  14:15 sati pronašli nestalog mladića na biciklističkoj stazi na lokalitetu Brda prema Rakitnici, kojeg su poslije pregleda predali njegovoj porodici.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE