Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,35 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37,10 m3/s.

 POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinca općine Velika Kladuša imala je  intervenciju od 16:56 do17:40 sati, u mjestu Podzvizd, gdje je došlo do požara na stambenom objektu (kuća). Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena manja materijalna šteta.

Hercegovačko-neretvanski kanton

 Općina Konjic. Dana 12.04.2018. god. od 16:50 do 17:45 sati, Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju u mjestu Cerići, gdje je gorjela šuma.  Požar je zahvatio cca 200 m2  šume i jedan električni stup.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je šest manjih intervencija od čega tri intervencije na gašenju niskog rastinja i tri intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara niskog  rastinja u naseljima Kosci i Plane-površinski kop. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je tri intervencije na gašenju požara niskog rastinja i šume u naseljima: Poljice-Svatovac, Turija i Bistarac.  Požari su lokalizovani i ugašeni.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave. Požar ugašne.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervencije u mjestima Šošnje i Tušnjići, gdje je gorjelo nisko rastinje i suha trava. Požari su ugašeni.

 O S T A L O

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

 Tuzlanski kanton

 Općina Gračanica. Dana, 11.04.2018. godine, oko 09:15 sati, Općinska služba civilne zaštite Gračanica, obratila se Federalnoj upravi civilne zaštite, za pomoć u organizovanju potrage za nestalom osobom (Johić Bejhom), iz mjesta Donja Lohinja kod Gračanice, a koja je nestala u subotu 10.03. 2018.godine.

Dana, 13.04.2018. godine, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, se uključuju u potragu za nestalom osobom gdje su  započeli pretraživanje korita rijeke Spreče, sa dva čamca sa posadama i dron letjelicama.

U potrazi za nestalom osobom osim uposlenika Federalne uprave civilne zaštite uključeni su: Općinska služba civilne zaštite Gračanica, Gorska služba spašavanja i Policijska uprava Gračanica.

Dana 13.04.2018.godine, oko 11:00 sati, pronađeno je beživotno tijelo ženske osobe u rijeci Spreči u mjestu Donja Lohinja. Identitet ženske osobe utvrdit će nadležno tužilaštvo, predpostavlja se da je riječ o Bejhi Johić za kojom potraga traje više od mjesec dana.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE