Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 12./13.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     682 cm (pripremno stanje), jučer 696 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     541 cm (pripremno stanje), jučer 563 cm,

–   Orašje ————————————-    788 cm (pripremno stanje), jučer 808 cm.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju u mjestu Hrgar, gdje je gorjela deponija otpada.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u napuštenoj zgradi Unisa, gdje je gorio otpad i rastinje.

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara, u Cvrčkovu  potoku, gdje je gorjela borova šuma. Požar je ugašen u 17.30 sati. Na gašenju požara sudjelovala su dva vatrogasca s jednim vozilom.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je više manjih intervencija, na gašenju niskog rastinja i trave.

 Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Ćubrići, gdje je gorjelo nisko rastinje, a opožareno je cca 1 dunum. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je dvije interevencije, i to:

– od 16:00 sati, šumski požar, u mjestu Priluk, gdje je opožareno cca 600m2 (10 sanduka pčela i nastrešnica), te

– od 05:55 sati, požar na trafo stanici, gdje je gorjela crpna pumpa. Požari su ugašeni.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju na gašenju stuba-bandere, za napajanje električnom energijom, u mjestu Bjelave. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je je intervenciju u 16:40 sati, na gašenju požara na kući, u mjestu Rapače. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela šuma, na lokalitetu Tumare, a opožareno cca 20 dunuma. Požar je ugašen.

 Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Vatrogasci DVD-e Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u kojem je  gorjelo nisko rastinje i šikara, na lokalitetu Krtina mahala. Požar je ugašen.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju na gašenju otpadnog materijala, u industrijskoj zoni.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašanju požara trave i niskog rastinja, u naselju Čatići. Požar je ugašen.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj, imala je intervenciju na gašanju požara niskog rastinja i suhe trave, na površini cca 1 dunum, na lokalitetu Poljice.  Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašanju požara niskog rastinja i šume, u naseljenom mjestu Tešanj-Jablanica-Plačići-Torine i Ošljak.  Požar je ugašen.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri  informacije o pronalasku ubojnih sredstava, i to:

– od Policijske stanice Centar, da se u njihovim prostorijama nalaze 3 ručne bombe koje je policiji predao građanin,

– od Policijske stanice Stari Grad, da je u ulici Carina br.1, prilikom rušenja objekta, pronađena jedna ručna bomba,

– od Policijske stanice Ilidža, da su na lokalitetu, u ulici Kobiljača br. 213, pronađene 3 ručne bombe.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, čiji pripadnici su ubojna sredstva preuzeli.

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Pristigla prijava o pronalasku dvije ručne bombe, na lokalitetu Karaula-Seferi-Travnik.

Općina Jajce. Pristigla prijava o pronalasku nepoznatog ubojnog sredstva, na lokalitetu Koljane-Jajce.

Općina Travnik. Pristigla prijava o pronalasku više komada nepoznatih ubojnih sredstava, na lokalitetu Ovčarevo-Travnik.

O svim primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, imali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava na području općine Gradačac.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite nastavili su sa radovima na zadatku „Pribitkovići 3“.

Općina Gradačac. Iz Općinske službe civilne zaštite Gradačac, obavještenje da je u naselju Turić, pronađena kumulativna mina za RB i NN eksplozivno sredstvo na lokalitetu Avramovina.

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Iz Policijske uprave Konjic, pristigla prijava, da je u naselju Prevlje, pronađena granata većeg kalibra.

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 O S T A L O

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Kanton Sarajevo

Općina Centar. Dana 12.04.2018. godine, na poziv općinskog načelnika općine Centar, a u sklopu obilježavanja Dana općine, u vremenu od 18:00 do 21:00 sati, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, pridružili su se ostalim učesnicima kroz prezentaciju metoda i rada humanitarnog deminiranja, te praktičnu upotrebu bespilotnih letjelica – dronova.

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Dana, 11.04.2018. godine, oko 09:15 sati, Općinska služba civilne zaštite Gračanica, obratila se Federalnoj upravi civilne zaštite, za pomoć u organizovanju potrage za nestalom osobom (Johić Bejhom), iz mjesta Donja Lohinja kod Gračanice, a koja je nestala u subotu 10.03. 2018.godine. Radi se o izbjeglici iz Cerske, općina Srebrenica, koja je sa kćerkom živjela u tom mjestu.

Danas, 13.04.2018. godine, uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, se uključuju u potragu za nestalom osobom i vršiti će pretraživanje korita rijeke Spreče, sa dva raft čamca sa posadama i dron letjelicama. 

ZARAZNE BOLSETI 

Kanton Sarajevo

Prema izvještaju iz JU Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u periodu od 02.04. do 08.04.2018. godine, na području Kantona Sarajevo prijavljeno je 46 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi, od toga: šest angina streptoc. (streptokokna angina), pet enterocolitis ac. (enterokolitis), devet herpes zoster (šindre), jedan morbilli (ospice, krzamak), 12 nosocomial infections (bolničke infekcije), jedan salmonellosis (salmonela), tri scabies (svrab, šuga), sedam scarlatina (šarlah), jedan TBC (tuberkoloza) i jedan toxiinfectio al. (trovanje hranom). U navedenom periodu su također, ukupno prijavljena 53 slučaja oboljelih od varicellae (varičela, vodene kozice), kao i 284 slučaja bolesti sličnih gripi (ILI), te 2090 slučajeva akutnih respiratornih infekcija (ARI) i 3 slučaja hospitaliziranih sari (teška akutna respiratorna infekcija).

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE