Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 11./12.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     696 cm (pripremno stanje), jučer 724 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     563 cm (pripremno stanje), jučer 581 cm,

–   Orašje ————————————-    808 cm (pripremno stanje), jučer 825 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,48 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.                          

              

POŽARI 

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je intervenciju na gašenju požara, na dimnjaku u naselju Hatinac.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervencije na gašenju požara u vremenu od 21:15 do 22:00 sati, u mjestu Gudavac, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca sa vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:50 do 20:20 sati na Humu, gdje je gorilo nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 13:05 do 10:00 sati, u Adi na odlagalištu, gdje je gorila velika količina starih guma i plastike,
  • od 19:25 do 19:50 sati, na Bivolju Brdu, gdje je gorila trava i nisko rastinje, te
  • od 19:40 do 20:20 sati, u Gabeli, gdje je gorila trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 22:50 do 00:10 sati, na lokaciji Predgrađe – Jabuka, gdje je gorila suha trava.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite, imala je manju intervenciju na gašenju požara niskog rastinja.

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići, imala je intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja cca (3 dunuma) u naselju Bučik. Požar je ugašen.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Đurđevik. Požar je ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Miljanovci. Požar je ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je intervencije na gašenju požara  niskog rastinja u naselju Ši Selo.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak. Vatrogasna jedinica općine Kiseljak, imala je intervencije na gašenju požara u ulici Bana Jelačića, gdje je gorio dio zgrade, požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašanju požara na pomoćnom objektu, u naselju Sopotnica.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju da su u mjestu Gornji Podovi, u šumi Mulež, nalazi eksplozivno sredstvo, radi se o OSI.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije  informacije o pronalasku NUS-a i to:

  • od strane Operativnog centra CZ Novi Grad, da je u ul. Porodice Dizdarević pronađena jedna tromblonska mina,
  • od strane Operativnog centra CZ Hadžići, da je u naselju Vrbanja (Tarčin) pronađen jedan NUS.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS u ul. Porodice Dizdarević uklonuli isti dan, a NUS iz naselja Vrbanja će biti uklonjen u toku današnjeg dana.

 

Srednjobosanski kanton

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku nepoznatih neeksplodiranih ubojnih sredstava i to: u općini Kiseljak, u mjestu Azapovići, te u općini Busovača, na lokalitetima Kaonik i gradskoj zoni.

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite, imali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, na području općine Gradačac.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je informaciju od strane građanina da se u Ilićima nalazi nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Potraga za nestalom osobom

 

 Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Dana, 11.04.2018. godine, oko 09 i 15 sati, Općinska služba civilne zaštite Gračanica, obratila se Federalnoj upravi civilne zaštite, po pitanju organizovanja potrage za nestalom osobom, Bejhi Johić, iz mjesta Donja Lohinja kod Gračanice, a koja je nestala u subotu 10.03. 2018 godine. Radi se o izbjeglici iz Cerske – Srebrenica, koja je sa kćerkom živjela u tom mjestu. Sumnja se u utapanje u rijeci Spreči. Organizovane su bezuspješne potrage u nekoliko navrata. Trenutno je vodostaj opao i može se vršiti potraga. Zbog guste vegetacije, dron letilice ne bi bile od velike koristi. Potraga bi se vršila na samoj rijeci Spreči do ušća u rijeku Bosnu, kod Doboja.

 

  OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE