Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 10./11.04.2018.godine, do 10:00 sati

POTRESI

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Jučer, oko 14,10 sati na području općine Foča u FBiH osjetio se slabiji potres. Jačina u epicentru iznosila je 3 stepena po Richterovoj skali. Zemljotres nije prouzrokovao štete po ljude i materijalna dobra.

 

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     724 cm (pripremno stanje), jučer 738 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     581 cm (pripremno stanje), jučer 597 cm,

–   Orašje ————————————-    825 cm (pripremno stanje), jučer 844 cm.

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,49 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

                          

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:00-15:50 sati u mjestu Gorjevac, gdje je došlo do požara na deponiji smeća. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom i dva radnika JKP „Komrad“ Bihać,

– od 16:55-18:00 sati u mjestu Gata, gdje je došlo do požara na plantaži aronije. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 12:25-13:53 sati u mjestu Kumarica, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-šupi. Požar su gasila  četiri vatrogasca sa dva vozila.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju u mjestu Bravsko od 19:10-21:25 sati. Gorjela je trava i nisko rastinje. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite imala je dvije manje intervencije na gašenju požara i to: jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja i jednu na gašenju zapaljenog automobila.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u nasejlu Donja Obodnica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: u ulice Safeta bega Pašalića, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu – skladište sijena, te u naselju Špionica, gdje je gorjelo nisko rastinja na manjoj površini. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Sapna. Dana 10.04.2018. godine, na području MZ Zaseok došlo je do šumskog požara, koji je zahvatio oko 2 duluma bjelogorične šume. Požar su lokalizirali i ugasili uposlenici JP „Šume TK“ i pripadnici Općinske službe CZ Sapna.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Vitez imalo je je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Očice, gdje je gorjelo nisko rastinje i šikara. Požar ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Bešpelj, gdje je gorio podrum privatne kuće. Požar je ugašen, pričinjena manja materijalna šteta.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica ima je tri intervencije na gašenju požara i to: dvije intervencije na gašenju suhe trave i niskog rastinja u mjestima Bilivode i Kopilo,  te jednu inetrvenciju na gašenju zapaljenih starih guma u mjestu Mošćanica.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je  intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestu Bistrica.

Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju šumskog požara na lokalitetu Brezovi Dani.   Požar je ugašen.

Pored navedenog, imali su i tehničku intervencije na putu M17, tunel Sikola, gdje su izvlačili unesrećene iz vozila nakon saobraćajne nesreće.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašanju automobila u naselju Donji Kakanj. Povrijeđenih nije bilo. Pričinjena materijalna šteta na vozilu.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije  informacije o pronalasku eksplozivnih sredstava i to:

– od Policijske stanice Stari Grad, da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba i municija,

– od Općinske službe CZ Hadžići, da je u naselju Gornja Bioča, Tarčin, pronađen jedan tromblon.

O primljenim  informacijama obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava, koji su sredstva u Policijskoj stanici Stari Grad preuzeli isti dana, dok će preostala sredstva ukloniti u narednom periodu.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Kiseljak.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je u mjestu Grahovci pronađena ručna bomba.

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Mostar Sjever da je u mjestu Vrapčići pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obavješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite.

 

Tuzlanski kanton

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES nastavili su aktivnosti na zadatku Pribitkovići 3 na području općine Banovići, te aktivnosti na preuzimanju i uništavanju NUS-a na području općine Gradačac.

 

ZAGADJENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, kvalitet zraka za dan 10.04.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Bukinje i Živinice dok se na lokalitetima Skver, BKC i Lukavac kvalitet zraka ne može ocijeniti.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE