Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 09./10.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

               

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     738 cm (pripremno stanje), jučer 746 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     597 cm (pripremno stanje), jučer 613 cm,

–   Orašje ————————————-    844 cm (pripremno stanje), jučer 861 cm.

 Unsko-sanski kanton

 Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati, iznosio je  67 cm, a jučer je iznosio 68 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane iznosi 187 cm (kritična tačka je 380 cm).

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,48 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

                          

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 210 cm, dok je jučer iznosio 235 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 POŽARI

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u Ul. Hrvatske mladeži, gdje je gorio stan.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor- Rama imala je intervenciju na gašenju požara u selu Lug, gdje je gorjela trava u voćnjaku.

 

Unsko-sanski kanton

 Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara, u ul. Žrtava srebreničkog genocida, gdje je gorjela  trava. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je jednu intervenciju u mjestu Begove Kafane, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, u protekla 24 sata, imala je 4 intervencije, od čega: tri intervencije na gašenju trave i niskog rastinja i jednu intervenciju na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru.

Tuzlanski kanton

 Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je jednu intervenciju na gašenju šumskog požara na manjoj površini u naselju Radine. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je jednu intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i šume u naselju Tumare. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je jednu intervenciju na gašenju požara u objektu brze prehrane u Srebreniku. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Tuzla. Profesionalna vatrogasna brigada grada  Tuzla imala je intervencije na gašenu požara niskog rastinja u naseljima Dokanj i Solina. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Živinice. Vatrogasna jedinica općine  Živinice imala je tri intervencije na gašenju požara nisko rastinja i šume u naseljima: Lukavica, Podgajevi i Brnjica. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Zeničko-dobojski kanton

 Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju  požara niskog rastinja i suhe trave te divlje deponije otpadnog materijala u naselju Dubrave, požari su ugašeni.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u naselju Bijelo Polje. Požar je ugašen.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je  intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave u mjestima Lučići i Bistrica. Navedeni požari su ugašeni.

 NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Na području općine Tešanj uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES vršili su  uklanjanje eksplozivnih  sredstava na lokacijama:  Mrkotići, Crni Vrh i Tešnju. Medicinska podrška je obezbjeđena od strane Doma zdravlja Tešanj.

 Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES nastavili su aktivnosti na zadatku Pribitkovići 3 na području općine Banovići.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE