Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina  imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 18:30 – 19:30 sati, u mjestu Mutnik, gdje je gorjela  trava i nisko rastinje, te

– od 19:30 sati, niskog rastinja i šume u mjestu Šilja-Gomila. Zbog nepristupačnosti terena gašenje požara je obustavljeno u 01:20 sati. U gašenju požara angažovano je  pet vatrogasaca PVJ-a grada Cazina sa jednim vatrogasnim vozilom i 12 radnika ŠPD „Unsko-sanske šume“. Požar je još aktivan.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju u mjestu Oraščani-Pištaline gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je tri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima: Kapljuh, Bravsko i Rašinovac.

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Dedino Brdo, gdje je gorjelo nisko rastinje kao i na Mejdanu gdje je gorio automobil.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Dobojevići Jasenica, gdje je gorjelo  nisko rastinje i šuma. Požar je ugašen.

Opština Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju u MZ Dobošnica, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Lipovice, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar je ugašen.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banoviči imala je intervenciju u MZ Brezovača gdje su gasili šumski požar, opožareno je cca 20 dunuma. Požar je ugašen.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imla je intervencije na gašenju požara u mjestu Vis i Lukavaica, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar je ugašen.

 Srednjobosanski kanton 

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine  Donji Vakuf imala je  intervenciju na gašenju požara u stambenoj zgradi u užem gradskom području. Uzrok požara je rekonstrukcija krova, gdje je došlo do oštećenja dimnjaka. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je  intervencije na     gašenju požara i to:

– u mjestu Kula, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje, te

– u mjestu Đelilovac, gdje je  gorjela  trava.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervencije na gašenju  požara i to:

– u mjestu Peratovci, gdje je  gorjelo nisko rastinje, te

– u mjestu  Bare, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi.

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je intervenciju na    gašenju požara u mjetu Karalinka, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervencije na gašenu požara i to:

– u mjestu Janjički vrh, gdje je gorjela vikend kuća,  te

– u mjestu Klopče, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Općina Maglaj.  Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Jablanica, gdje je gorjelo rastinje.

Općina Visoko.  Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara i to:

-u naselju Kopači, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma,

u naselju Čekrećije, gdje je gorjelo nisko rastinje te

– na privrednom – poslovnom objektu u ulici Mule Hodžića. Požar je ugašen, pričinjena je materijalna šteta.

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Tribistovo, gdje je gorjela suha trava površine cca 1 500 m2  . Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara  na Vracama, gdje je gorjela suha trava površine cca 5 000 m2 . Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada grada Lubuški imala je intervenciju na gašenju požara u  mjestu G.Studenac, gdje je gorjela suha trava površine cca 1 000 m2 . Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom. Također imali su i intervenciju po dojavi građana u ul. Zrinsko-Frankopanskoj, gdje je gorio otpad u kontejneru.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:15 do 15:50 sati, u Gnojnicama, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 15:55 do 16:55 sati, u Opinama, gdje je gorjela trava,

– od 16:05 do 16:30 sati, u Splitskoj ulici, gdje je gorio stan. 

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:35 do 15:25 sati, u Karaotoku (Glavice), gdje je gorjela trska,

– od 16:20 do 17:00 sati, u Višićima, gdje je gorjela trava, te

– od 18:00 do 18:45 sati, u Doljanima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara u Međugorju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 12:25 do 16:00 sati, u mjestu Dubravice, gdje je gorjela šuma površine cca 5 ha.

– od 12:45 do 15:45 sati, u mjestu Zaslivlje, gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine cca 1 ha, te

– od 16:14 do 18:00 sati, u selu Bale, gdje je gorjela šuma i divlja deponija.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 16:50 do 18:30 sati, u ulici Dr.Franje Tuđmana, gdje je gorio stan.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 16:00 do 16:30 sati, u mjestu Pristanište, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 00:00 do 00:40 sati, u ulici Pere Bilića, gdje je  gorio otpad u kontejneru.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama imala je intervenciju na gašenju požara u selima Ljubunica i Uzdol, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Kanton 10 

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Letka, gdje je gorjela suha trava, požar je uslijed nepažnje pri paljenju trave, izmaklo je kontroli te se zapalila poljoprivredna mehanizacija (kosilica i balirka za sijeno) na poljoprivrednom gazdinstvu. Isti dan vatrogasne jedinica Tomislavgrad imal je intervenciju u mjestu Gornjem Brišniku i Dobrićima, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK Kvalitet zraka za dan 17.02.2020 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, dok je na lokalitetima: Živinice, Mobilna: Doboj Istok odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na 6 lokacija na području općina Bihać,Stari Grad Sarajevo,Travnik i gradova Goražde i Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 7 eksplozivnih sredstava.  

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE