Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.02.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Hrast, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi. Požar je ugašen.

Općina Busovača. Vatrogasna jedinica općine Busovača, imala je intervenciju na  gašenju požara na stambenom objektu, u naselju Krčevine. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je intervenciju na gašenu požara u naselju Zmajevac, gdje su gorjeli suha trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je pet intervencija na gašenju požara otvorenog prostora, i to:

– od 12:10 do 13:30 sati, na lokalitetu Gorica, gdje je opožareno 2 ha niskog rastinja. Požar su gasila dva vatrogasca PVP-e Grude sa jednim vatrogasnim vozilom i tri vatrogasca DVD-a Gorica sa jednim vatrogasnim vozilom,

– od 15:10  do 16:30 sati, na lokalitetu Sovići Donji, gdje je opožareno 1.5 ha niskog rastinja. Požar su gasila dva vatrogasca PVP-e Grude sa jednim vatrogasnim vozilom,

– od 15:50 do 18:00 sati, na lokalitetu Nezdravica, gdje je opožareno oko 1 ha niskog rastinja i šume. Požar su gasila četiri vatrogasca PVP-e Grude sa dva vatrogasna vozila,

– od 18:00 do 19:30 sati, na lokalitetu Bobanova Draga, gdje je opožareno oko 2 ha niskog rastinja. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom, te

– na lokalitetu Grudsko Vrilo, gdje je opožareno oko 1ha trave i niskog rastinja. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom.

 

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je pet intervencija na gašenju požara otvorenog prostora, i to:

– od 12:30 do 13:20 sati, na lokalitetu Trn, gdje je opožareno oko 0.5 ha trave i niskog rastinja. Požar su gasila tri vatrogasca s jednim vozilom,

– od 14:00 do 15:00 sati, na lokalitetu Trn, gdje je opožareno oko 3 dunuma trave i niskog rastinja. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,

– od 15:00 do 15:45 sati, na lokalitetu Kočerin, gdje je opožareno oko 1 dunum trave i šume. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom,

– od 13:00 do 18:00 sati, na lokalitetu Rasno, gdje je opožareno oko 2 ha trave i šume. Požar je gasilo šest vatrogasca sa dva vozila, te

– od 18:30 do 19:00 sati, na lokalitetu Grabovina, gdje je opožareno oko 1 dunum trave i niskog rastinja. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tri intervenciju na gašenju požara,  od 19:15 do 20:25 sati, u Sretnicama, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:23 do 14:50 sati, u Grabovinama (Muša),  gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– od 18:10 do 19:15 sati, u Gabela polju, gdje su gorjeli trava i šaša.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 20:00 sati, u Buljaniji, gdje je gorio krov porodične kuće.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:14 do 22:20 sati, u Ul. 4. muslimanske brigade, gdje je gorio dimnjak.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara od 23:55 do 00:30 sati, u ul. Gornja Kolonija, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:10 do 20:10 sati, na području naselja Dole, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad, imala je dvije intervenciju na gašenju požara, i to:

– od 11:20 do 18:00 sati, u mjestu Zidine, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– od 20:30 do 21:35 sati, na lokalitetu Prisoje, gdje je gorjela trava.

U oba slučaja požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

JAK VJETAR

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Maglaj. Uposlenici Općinske službe civilne zaštite Maglaj, po pozivu su izlašli na lokalitetete Krsno Polje i Fojnica, gdje su izvršili snimanje i stepen oštećenja na plastenicima, nakon jakih udara vjetra.

Na lokalitetu Omerdino Polje, izvršili su obilazak i snimili stanje ugroženosti stambenog objekta (poslije udara vjetra), od stabla koje se nalazi u neposrednoj blizini kuće.

 

ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 18.02.2020.godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Mobilna, dok je na lokalitetu grada Živinica, odgovarao kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području grada Cazina, te općina Olova i Konjica, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 4 eksplozivna sredstava.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 51, Han Pijesak 16.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE