Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 17./18.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanki Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je  intervenciju na gašenju trave, u mjestu Bravsko.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, na privatnom stambenom objektu, u naselju Sarajac. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac imala je intervenciju na gašenju elektro instalacija, na krovu kuće, u naselju Duboštica. Požar je ugašen.

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara od 16.45 do 18:00 sati, na Luci, u ulici  M.Tita, gdje je gorilo krovište porodične kuće.

 

 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 15:20 do 16:10 sati, na lokalitetu Bage, požar otvorenog prostora. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno je oko 500 m²,

– od 18:15 do 19:30 sati, na lokalitetu Mostića Gaj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno je oko 2.000 m².

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:00 do 14.00 sati, na lokalitetu Vrace,  požar otvorenog prostora. Opožareno je oko 1.000 m². Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

– od 17.30 do 18:00 sati, na lokalitetu Brig. Opožareno je oko 300 m² borove šume.

Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je tri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, jednu na gašenju napuštene kuće, te jednu na gašenju niskog rastinja.

 

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u naselju Jelah. Požar je ugašen.

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tehničku intervenciju, u naselju Blatuša, u rijeci Bosni, gdje je uočeno beživotno tijelo muške osobe.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području grada Gračanice, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonio je tromblonsku kumulativnu minu.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Federacije BiH, zbog magle po kotlinama.      

 

 

     OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE