Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika, imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Peletari-Kedran“.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:11 do 11:45 sati, u naselju Raštani, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 17:05 do 17:25 sati, u ul. kralja Zvonimira, gdje je gorjela trava.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:00 do 14:15 sati, u naselju Bivolje Brdo, u kojem je gorio pmoćni objekat (štala).

Općina Konjic. Vatrogasan jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:39 do 21:20 sati, u ul. Civilnih žrtava rata, gdje je gorio dimnjak.

Općina Stolac. Vatrogasan jedinica općine Stolac, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:05 do 14:00 sati, na lokaciji Dolumi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožarena površina oko 1 ha.

Općina Prozor-Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor/Rama, imala je intervenciju na gašenju požara od 20:15 do 23:50 sati, između sela Uzdol i Krančići, gdje je  gorjela trava i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Vareš. Vatrogasna jedinica općine Vareš, imala je intervenciju na gašenju požara u MZ-e Dabravine, gdje je gorio stambeni objekat (kuća). Požar je zahvatio krovnu konstrukciju. Pričinjena je veća materijalna šteta. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem je gorio dimnjak na stambenom objektu (kuća), u naselju Lonik. Požar je ugašen. Nema materijalne štete.

 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je tri  intervencije na gašenju požara, i to:

– u 13:00 sati, na Vraniću, gdje su gorjeli suha trava i hrastova šuma. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Požar je ugašen u 15:00 sati. Opožareno je oko 3.000 m²,

– od 16:30 do 18:00 sati, u Viru, gdje je gorjela suha trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Opožareno je oko 5.000 m², te

– od 18,30 sati, ponovno u mjestu Vir, gdje je gorjela suha trava. Požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom. Požar je ugašen u 20:00 sati. Opožareno je oko 4.000 m².

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je četiri manje intervencije, i to: jednu na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju otpada, jednu na gašenju automobila, te jedan izlazak na lice mjesta po dojavi o pojavi dima u stanu.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Profesionalna vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad, imala je intervenciju  od 12:10 do 15:30 sati, na području Žukovice,  gdje je gorjela hrastova šuma. Požar su gasila 2 vatrogasca s jednim vozilom.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

Kanton 10

Općina Bosansko Grahovo. Od jučer, veći dio grada je bez vode zbog kvara na vodovodnoj mreži. Popravci su u toku.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području općine Kalesija, tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonio je tromblonsku trenutnu minu.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za šire područje Federacije BiH, zbog magle po kotlinama, dok je za područje Kantona 10 izdao Žuti nivo upozorenja zbog niske temperature zraka od – 8 do – 5 °C.

 

 

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE