Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 15./16.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Mala Lisa, gdje je gorio dimnjak.

Općina Manski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Hrustovo, gdje je gorio pomoćni objekat (štala). Požar su ugasila tri vatrogasca sa dva vatrogasna vozila.

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasana jedinica grada Živinice imala je  intervenciju na gašenju požara  u naselje Ciljuge gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenika imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Bjelića Brdo gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasan jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara i to:

– od 15:44 sati, u naselju Bijela reon Gluhi Do gdje gori šuma,

– od 20:39 do 21:20 sati, u ulici Civilnih žrtava gdje je gorio dimnjak.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara u ulici Kranjčevićeva 10A i Adolfa Goldbergera, gdje je gorio dimnjak na porodičnoj kući, te na otpadnom materijalu u kontejneru.

Srednjo-bosanski kanton

 Općina Vitez. Vatrogasna jedinica općine Vitez imala je intervenciju na gašenju požara u gradskom području , gdje je gorio dimnjak.

Općina Bugojno. Vatrogasna jedinica općine Bugojno imala je interveniju na gašenju požara u mjestu Begluci, gdje je gorio dimnjak. 

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara, od 16:30 do 17:20 sati, na lokalitetu Krištelice, gdje je gorjela trava i nisko rastinje površine cca 5 000m2. Požar su ugasila tri vatrogasca s jednim vozilom. 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest manjih intervencija, od kojih dvije na gašenju otpada u kontejnerima, tri na gašenju dimnjaka na privatnim kućama i jednu na gašenju zapaljenog automobila. 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina Gradačac,Travnik i Sanski Most timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava i 181 komad pješadijske municije. 

O S T A L O 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene. 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo, Kantona 10, Tuzlanskog kantona i Unsko-sanskog kantona gdje se očekuje magla.

OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE