Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 14./15.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac, imala je dvije intervencije na gašenju zapaljene trave i niskog rastinja, u mjestu Bravsko i Vrtoče.

Općina Bosanska krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je dvije intervencije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, u mjestu Vranjska i Pištaline.

 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara  kotlovnice, u naselju Međaš.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara, na stambenom objektu – kući, u naselju Dolovi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, od 20:10 do 20:30 sati, u Titovoj ulici, gdje je gorio otpadni materijal.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara,

od 00:50 do 01:15 sati, u Tasovčićima, gdje je gorio otpadni materijal.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic, imala je intervenciju na gašenju požara dimnjaka, u ulici Varda.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara, baliranog sijena, gdje je izgorjelo 150 bala sijena, u naselju Lučani.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je šest manjih intervencija i to: tri na gašenju otpadnog materijala, dvije na obezbjeđenju tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te jednu na gašenju dimnjaka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Vogošća i Velika Kladuša, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 6 eksplozivnih sredstava, te 116 komada pješačke municije.

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za područje Kantona Sarajevo, gdje se očekuje magla.

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Sokolac -11; Livno, Prijedor i Sanski Most -6; Banja Luka i Gradačac -5; Bugojno, Doboj i Zenica -4; Bjelašnica, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla -3; Bijeljina, Ivan Sedlo, Sarajevo i Stolac -2; Grude i Zvornik 0; Mostar 2; Bihać 3; Trebinje 4; Neum 6°C.

 

        OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE