Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 13./14.01.2020. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je pet intervencija na gašenju požara i to četiri na gašenju kontejnera na području, te jednu na gašenje skladišta u naselju Ljubače. Požari su ugašeni.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vitez imalo je intervenciju  na gašenju požara  lokalitet  Stara Bila, gdje je gorio dimnjak. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara,

od 15:50 do 16:10 sati, u Pelinama, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 13:30 do 14:00 sati, u Vionici, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te
  • od 13:55 do 14:40 sati, u Podgredi, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:15 do 14:30 sati, u ul.Trg oslobođenja, gdje je gorio dimnjak,
  • od 14:47 do 15:20 sati, u ul.Betonska, gdje je gorio dimnjak,
  • od 19:00 do 19:35 sati, u ul.Gornja Kolonija, gdje je gorio dimnjak.

Općina Prozor- Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor-Rama, imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 13:15 sati, gdje je gorjelo gradsko odlagalište otpada.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju na gašenju dimnjaka, u ulici Mahala.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jednu veću intervenciju jutros u 01:52 sati, u ulici Tahmiščina br. 4  (općina Centar, gdje je gorio krov kuće. Požar je potupno ugašen u 04:42 sati, a na gašenju požara intervenisalo je 11 vatrogasaca s dva vatrogasna vozila. Povrijeđenih lica nije bilo, a  pričinjena  je materijalna šteta.

Također, imali su i tri manje intervencije od čega: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu tehničku intervenciju (sapiranje  ceste poslije saobraćajne nesreće), te jedno obezbeđenje kod tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasna jedinica općine Tomislavgrad, imala je intervenciju na gašenju požara na porodičnoj kući, u mjestu Kongora. Intervenisalo je šest vatrogasaca s tri vozila. Požar je ugašen, pričinjena je veća materijalna šteta.

Općina Bosansko Grahovo. U 18:00 sati, došlo je do požara otvorenog prostora u općini B.Grahovo, gdje je gorjela suha trava. Požar su gasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Korita.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u ulici Prve zeničke brigade, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo, te
  • u ulici Armije Republike Bosne i Hercegovine, gdje je gorio otpadni materijal.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općine centar Sarajevo i gradova Tuzla i Srebrenik, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstava i 94 komada municije.

 

 

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Federalna uprava civilne zaštite, nastavlja da radi na prikupljanju informacija iz svih dostupnih izvora, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, u punom kapacitetu uključi u nastavak potrage za svim nestalim osobama za kojima je ova Uprava vršila potrage, a koje do danas nisu pronađene.

 

 

 

        OPERATIVNI CENTAR  FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE