Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 16./17.11.2016. godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju na području Posavskog kantona. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

– Bosanski Brod ——————————-    546 cm (normalno stanje), jučer 555 cm,

– Bosanski Šamac —————————–   383 cm (normalno stanje), jučer 403 cm,

– Orašje —————————————–     632 cm (pripremno stanje), jučer 652 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07:00 sati, bio je 199,44 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07:00 sati, nivo je niži za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,5 m3/s.

POŽARI

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Profesionalna vatogasna jedinica Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u objektu Bingo City centar u kojem je došlo do požara na elektičnoj instalaciji. Požar lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Profesionalna vatogasna jedinica Srebrenik imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na sijenu u naselju Zahirovići i požar na dimnjaku u naselju Bare. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Hercegovačkoneretvanski kanton

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica Konjic imala je dvije intervencije i to: na gašenju požara u ulici Pleha gdje je gašen zapaljeni dimnjak i u mjestu Pomol gdje je gašen požar na vikend kući. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Jajce. Pripadnici vatrogasne jedinice Jajce imali su dvije intervencije i to: na gašenju požara u stanu stambene zgrade u gradu, te na gašenju požara u urušenom objektu u naselju Divičani. Požari su lokalizovani i ugašeni.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Dana,16.11.2016. godine, nakon dojave građana o pronalasku NUS-a u mjestu Biserna, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ izašao je na lice mjesta i tom prilikom je preuzeto pet (5) trenutnih tromblonskih mina i jednu (1) protiv-pješadisku minu MRUD.

Tuzlanski kanton

Općina Lukavac. Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ obavljao poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a na području općine Lukavac.

Općina Sapna. Na temelju zahtjeva Instituta za traženje nestalih osoba, dana 15.11.2016. godine, na lokalitetu Rožanj, započet je proces deminiranja. Projektom je predviđeno da se deminira površina terena od 7.720,00 m2. Radove izvodi kompanija POINT.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Travnik. Dana, 16.11.2016. godine, Kantonalni operativni centar civlne zaštite primio je dvije informcije o pronalasku NUS-a i to:

  • na lokalitetu Slimena prijavljene su dvije (2) ručne bombe i
  • na lokalitetu Ovčarevo – Kik prijevljeno je više komada raznog NUS-a.

O primljenim informacijama obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ.

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Zapadno-hercegovački kanton

Općina Posušje. Dana, 16.11.2016. godine, oko 22:00 sati, u brdovitom dijelu sjeverno od Posušja pronađeno je beživotno tijelo nestalog mladića, dvadeset-jednogodišnjeg  Matea Bošnjaka, koji je jučer u popodnevnim satima otišao od kuće sa svojim automobilom. U potragu je krenula obitelj i komšije a zatim je obavještena ekipa HGSS Posušje. Tijelo su pronašli pripadnici spasilačkog tima HGSS Posušje. Način i uzrok smrti utvrđuju nadležne institucije.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE